آخرین مقالات

تقویم تولید محتوا چیست و چه کاربردی دارد؟ [دانلود نمونه + ابزار ساخت]

  1. Home
  2. /
  3. مقالات کُدُ سئو
  4. /
  5. تقویم تولید محتوا چیست...

آیا می دانید که پنجشنبه این هفته چه محتوایی را پست خواهید کرد؟ یا پنجشنبه دو هفته دیگر چه پست های را در شبکه های اجتماعی خود خواهید گذاشت؟ و یک ماه یا یک سال بعد از چه محتواهایی بهره خواهید برد؟

شاید واقعاً همه ما نیازی نداشته باشیم که برای آینده خیلی دور برنامه ریزی کنیم ولی اینکه بدانیم در روزها و هفته های آتی چه محتواهایی را تولید خواهیم کرد و از چه پست هایی برای وب سایت یا وب بلاگ خود استفاده خواهیم کرد، از استراتژی های مهم بازاریابی دیجیتال است. حتماً تاکنون عبارت تقویم محتوایی زیاد به گوش شما خورده است، در این نوشته ما نه تنها قصد داریم به شما بگوییم که تقویم محتوا چیست بلکه چگونگی تنظیم و ساخت بهترین تقویم محتوایی و استفاده از آن را نیز برای شما خواهیم گفت و سعی می کنیم یک راهنمای کامل و جامع با جزئیات را برایتان فراهم کنیم.

تقویم محتوا چیست؟

تقویم محتوا که به آن Content calendar یا Editorial calendar هم گفته می شود، یک ابزار زمان بندی است که شما به کمک آن می توانید به راحتی متوجه شوید چه زمانی و در کدام شبکه اجتماعی چه محتوایی را باید منتشر کنید. در واقع تقویم محتوا از همان شروع پروسه تولید محتوا به شما کمک می کند تا بر اساس یک زمان بندی صحیح محتوا را تولید کنید و بر اساس زمان های مقرر شده، محتواهای تولید شده را در شبکه های اجتماعی خود از جمله، سایت، وبلاگ، اینستاگرام و… بارگذاری کنید تا به این وسیله کارهای شما نظم پیدا کنند و در نهایت رضایت مخاطبان جلب شود.

دانلود رایگان تقویم محتوا سایت و اینستاگرام

چرا داشتن تقویم محتوایی مهم است؟

اگر از وب سایت خود تنها به عنوان یک سرگرمی استفاده می کنید، داشتن تقویم محتوایی لزومی ندارد ولی اگر از استراتژی های بازاریابی محتوا برای رشد کسب و کار خود بهره می برید، بنابراین رمز اصلی موفقیت شما نظم دهی به کارها خواهد بود. در ادامه خواهیم گفت که استفاده از تقویم تولید محتوا چگونه شما را در پیشبرد استراتژی های بازاریابی محتوا کمک می کنند:

۱. استفاده از یک تقویم محتوایی به شما این اطمینان را می دهد که کارهای مربوط به فرایند تولید محتوا، به درستی در حال انجام هستند.

مسلماً اگر از تقویم محتوایی استفاده نکنید امکان اینکه برخی از وظایف فراموش شوند یا در کل محتوای کمتری تولید شود یا محتواهای استفاده شده سر وقت به روز رسانی نشوند، بسیار زیاد است.

۲. استفاده از تقویم محتوا در بهبود کار تیمی شما نقش مهمی دارد. اگر شما به تنهایی مسئولیت یک پیج را بر عهده دارید، شاید استفاده از تقویم محتوا اهمیت چندانی نداشته باشد، ولی در صورتی که برای انجام کارهای پیج از چندین کارمند یا فریلنسر استفاده می کنید، استفاده از این تقویم عملکرد شما را منسجم تر و هماهنگ تر خواهد کرد.

۳. تقویم محتوا به شما کمک می کند یک دید کلی از کارهایی که در آینده قصد انجام آن را دارید، داشته باشید؛ به این ترتیب از بسیاری از دوباره کاری ها پیشگیری می شود و شما به راحتی می توانید ببینید که در چند ماه آینده قرار است چه محتواهایی تولید شود و از هر یک چه زمانی استفاده شود.

۴. به کارگیری تقویم محتوا به شما این امکان را می دهد تا محتوای باکیفیت تری تولید کنید. امروزه استفاده از اعضای مختلف تیم مانند: کپی رایترها، طراحان و گرافیست ها،تدوین گران ویدیو، عکاسان و… تنها برای انتشار یک پست، اتفاق عجیبی نیست. یک تقویم محتوایی به شما این امکان را می دهد تا از تمام امکانات خود اعم از نیروی انسانی و یا تجهیزات دیجیتالی به خوبی استفاده کنید.

۵. استفاده از یک تقویم تولید محتوا به شما کمک می دهد تا متوجه شوید کدام یک از محتواهای شما بیشتر مورد توجه مخاطبان قرار گرفته است و به این ترتیب، می توانید بیشتر در آن حوزه فعالیت کنید. همان طور که می دانید هر آنچه که برنامه ریزی شود، انجام می شود و هر آنچه که انجام شود، می تواند بهبود هم پیدا کند؛ پس به کارگیری یک تقویم محتوا شما را در مسیر بهبود تولید و بازاریابی محتوا قرار می دهد.

اهمیت استفاده از تقویم محتوایی
اهمیت استفاده از تقویم محتوایی

۱۰ مزیت استفاده از تقویم محتوا

استفاده از تقویم محتوا مزایای زیادی دارد که ما در اینجا به ده عدد از آن ها می پردازیم:

  1. به شما کمک می کند تا بتوانید یک برنامه تولید محتوای منسجم را دنبال کنید.
  2. ذهن شما را برای ایده های جدید برای تولید محتوا آماده نگه می دارد.
  3. کار گروهی تیم تولید محتوا را کارآمد تر و مؤثرتر می کند.
  4. اعضای تیم را نسبت به تولید محتوا مسئولیت پذیرتر می کند.
  5. به شما کمک می کند تا راحت تر برای نوشتن کامنت های مربوط به هر فصل برنامه ریزی کنید و مناسبت هایی را که مربوط به شرکت شما است یا حتی مناسبت های ملی را فراموش نکنید.
  6. تقویم محتوا در واقع یک چارچوب کاری انعطاف پذیر است که به شما امکان می دهد خروجی محتوای خود را بر اساس تقاضا تغییر دهید.
  7. به شما کمک می کند طیف متنوعی از موضوعات محتوا، مانند اخبار، بخش نظرات یا برای نگارش محتوای جامع و کلی را برنامه ریزی کنید.
  8. به شما کمک می کند ترکیبی متعادل تر از قالب های مختلف محتوا، مانند مقالات، فیلم ها و پست های اجتماعی ارائه دهید.
  9. به شما در به حداکثر رساندن بازده محتوای خود کمک خواهد کرد.
  10. با استفاده از ابزارهای تجزیه و تحلیل در کنار تقویم محتوا، می توانید وضعیت محتوا های تولید شده خود را کنترل و پیگیری کنید.
آموزش ساخت تقویم تولید محتوا
آموزش ساخت تقویم تولید محتوا

نحوه تدوین و پیاده سازی تقویم محتوایی (آموزش ساخت تقویم تولید محتوا؛ قدم به قدم)

بخش‌های مختلف تقویم محتوایی حرفه ای

اجزاء تقویم‌های محتوا با توجه به هر کسب و کاری متفاوت است. هرچه اطلاعات بیشتری به تقویم محتوای خود اضافه کنید، کارتان راحت‌تر می‌شود و کمک می‌کند که تیمتان در مسیر درست اهداف خود حرکت کنند البته پیشنهاد میکنیم در اینکار زیاده روی نکنید!

از قسمت‌های مهم تقویم محتوایی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

عنوان یا موضوع

تهیه فهرست و یا جدولی از عنوا‌ن‌ها و موضوعاتی که قرار است تولید و منتشر کنید اولین مرحله تهیه تقویم محتوا است. اولویت بندی این موضوعات باعث می‌شود که بدانید به چه موضاعاتی پرداخته‌اید و کدام موضوعات هنوز دست نخورده باقی مانده‌ است.

تاریخ تحویل

مهم‌ترین کارایی که تقویم محتوا در بازاریابی محتوا دارد، یادآوری زمان و تاریخ ها است. تاریخ تحویل هر موضوع در هر بخش باعث می‌شود که برنامه ریزی‌های انجام شده به درستی و در زمان مناسب انجام شود.

تاریخ انتشار

تاریخ انتشار محتوا جزء مهم‌ترین مراحل در سئو و تولید محتوا است. زیرا انتشار به موقع مقالات در زمان مناسب و تاریخ مناسب باعث افزایش رتبه بندی سایت و همچنین اجراء به موقع برنامه ریزی می‌شود.

نویسنده

انتخاب نویسنده مناسب با کسب و کار، جزء مهم‌ترین بخش‌های تقویم محتوا است. زیرا لحن نویسنده و نوع قلم او هست که مخاطب را جذب می‌کند.

اولویت بندی

اولویت بندی موضوعات این کمک را به اعضای تیم می‌کند که متناسب با اهمیت موضوعات، آن‌ها را انجام دهند. یکی از روش‌های اولویت بندی استفاده از رنگبندی است.

بسترها و کانال‌های انتشار

انتخاب کانال یا بستر متناسب با موضوعات، یکی از عوامل مهم در تولید محتوا است. اینکار باعث دیدن شدن موضوع و سایت و شبکه اجتماعی شما در بین کاربران می‌شود.

نام مسئول هر بخش

عنوان نام هر مسئول در مقابل حیطه کاری خود در تقویم تولید محتوا باعث می‌شود که کارها و مسئولیت‌ها شفاف بوده و حدود فعالیت و پایبندی اعضای تیم کامل مشخص باشد.

هشتگ و کلمات کلیدی

عواملی که باعث می‌شود موتورهای جست و جو کاربران را به سمت شما بیاورند، هشتگ‌ها در شبکه اجتماعی و کلمات کلیدی در سایت‌ها است. پس باید در انتخاب این موارد دقت بالایی داشته باشید.

آموزش پیاده سازی تقویم تولید محتوا
آموزش پیاده سازی تقویم تولید محتوا

مراحل پیاده سازی و تدوین تقویم تولید محتوا

پیاده سازی یک تقویم محتوای حرفه‌ای و تاثیر گذار، نیازمند رعایت نکات زیادی است. این نکات بر اساس نیازها و اهداف شما تعیین می‌شود. در ادامه به صورت کامل مراحل پایه، برای ساخت و تدوین تقویم محتوای را بیان خواهیم کرد.

مرحله اول: تحقیق و تعیین مخاطب

بسیاری از استراتژی‌های تولید محتوا با شناخت مخاطب شروع می‌شود. اینکه مخاطبان شما چه کسانی هستند، در چه رده سنی قرار دارند، از چه محتوایی خوششان می‌آید، در چه زمانی به فضای مجازی مراجعه می‌کنند، روش تدوین تقویم محتوای شما را تعیین می‌کند.

مرحله دوم: تعیین اهداف و ایده‌های بازاریابی محتوا

مشخص کردن اهداف و ایده‌ها، جزء اولین اقدامات برای تهیه تقویم محتوا است. بهترین کار این است که اهداف خود را اولویت بندی کنید. اهداف می‌تواند در طول مدت تغییر کند. بنابراین باید اهداف کوتاه مدت و بلند مدت تعیین کنید و در بازه های مختلف چک کنید که آیا استراتژی شما هم چنان با هدف‌های شما هم جهت است یا نه. حال که اهداف خود را تعیین کردید در خصوص این اهداف هر ایده که به نظرات میرسد را یاداشت کنید. و در زمان مناسب پیاده کنید.

مرحله سوم: دستیابی به هسته محتوایی خود

هسته محتوا، اشتراک بین چیزی است که شما ارائه می‌دهید و چیزی که مخاطب می‌خواهد. با تعیین این بخش در تقویم محتوا از دو مسئله جلوگیری می‌کنید:

  1. دام ترافیک بی فایده، در این حالت بازدید سایت بالا بوده ولی محتوا توانایی تبدیل کاربر به مشتری ندارد
  2. دام محتوا تبلیغاتی، کاربران به تعریف زیاد محصولات و خدمات علاقه ندارند، در نتیجه باعث کلافگی آن‌ها می‌شود.

زمانی که هسته محتوا را مشخص کردید موضوعات جذاب و مورد پسند کاربران را با توجه به آن، در استراتژی بازاریابی خود قرار دهید.

مرحله چهارم: هماهنگی و تعیین مسئولیت تیم تولید محتوا

در این مرحله نیاز است که با توجه به اهداف خود، افراد تیم خود را انتخاب کنید. با توجه به بودجه خود می‌توانید از افراد با تخصص‌های زیر استفاده کنید.

  • استراتژیست محتوا
  • نویسنده محتوا
  • ویراستار
  • متخصص سئو
  • گرافیست
  • مسئول شبکه‌های اجتماعی

بعد از مشخص شدن افراد، هماهنگی‌های اعضای تیم را انجام دهید، اعضا را با هم آشنا کنید، پلتفرم تقویم محتوا را در اختیار آن‌ها قرار داده و مراحل را توضیح دهید.

مرحله پنجم: انتخاب ابزار مناسب برای تولید تقویم محتوا

استفاده از ابزار‌های طراحی علاوه بر توسعه فعالیت‌های درون‌سازمانی و ثبت تمامی رویدادها، باعث افزایش هماهنگی بین اعضای تیم می‌شود. در ادامه چند نمونه از ابزارهای طراحی سایت را توصیف خواهیم کرد.

Google Sheets: برای تهیه تقویم محتوا به صورت جدول اکسل می‌توانید از این نرم افزار استفاده کنید. این ابزار به صورت آنلاین و  قابل نصب بر روی گوشی بوده که می توانید به راحتی در هر زمان و مکانی اطلاعات خود را بروزرسانی کنید

Google Calendar: این ابزار قابلیت پشتیبانی زبان فارسی را دارد و به صورت شمسی قابل استفاده است. قابلیت یادآوری و اشتراک گذاری در سایر ابزارهای گوگل را نیز دارد.

Terllo: بیشتر شرکت‌های ایرانی از این ابزار برای تولید تقویم محتوا استفاده می‌کنند. دلیل محبوبیت این ابزار وجود ظاهری ساده و استفاده راحت از آن است. برنامه‌ها به صورت کارت ایجاد می‌شود که بر روی این کارت می‌توانید اطلاعات مختلف مانند، مسئول انجام آن، نکات مهم و چک لیستی ایجاد کنید.

Asana: این ابزار همانند ترلو است، تنها تفاوت آن در این است که در آسانا، برنامه‌ها به صورت لیستی، تایم لاین، ثبت در تقویم قرار دارد. همچنین یک inbox بسیار قوی دارد که همه جزییات در آن بیان می‌شود.

تسکولو: ابزاری ایرانی برای مدیریت برنامه‌ها است که شباهت زیادی به ترلو و آسانا دارد. محدودیت‌های که ابزارهای معرفی شده قبلی دارد، باعث شده است اغلب شرکت‌ها از این نرم افزار استفاده کنند. استفاده از این ابزار برای تیم‌های ۱۰ نفر رایگان است.

میزیتو: از دیگر ابزاهای تولید تقویم محتوایی می‌توان به میزیتو اشاره کرد. در این ابزار قابلیت اشتراک گذاری فایل‌ها و چت‌های اعضا با یکدیگر امکان پذیر است. هم چنین می‌توانید برنامه‌های خود را به صورت تسک‌های مختلف ایجاد کنید.

علاوه بر ابزارهای که در بالا توضیح دادیم بهترین راه چسباندن تقویم محتوا بر روی دیوار شرکت هست تا همیشه جلوی چشمتان باشد.

نکات مهم در ساخت تقویم محتوایی
نکات مهم در ساخت تقویم محتوایی

قبل از ساخت تقویم محتوایی به چه نکاتی باید دقت کنیم؟

گام اول: مباحث خود را تعیین کنید.

لیستی از موضوعات متنوعی را که باید پوشش دهید، تهیه کنید. البته اگر قبلاً محتوای خود را تولید کرده اید، به دنبال موضوعاتی باشید که تاکنون به آن ها نپرداخته اید. اول از همه به این موضوع توجه کنید که مخاطبان شما چه کسانی هستند و چه محتوایی برایشان سودمند است. وقتی با اشراف به نوع مخاطبان و نیازهای آن ها یک محتوا را تولید کردید، آن ها بیشتر با محتوای شما درگیر خواهند شد و آن را برای دوستان خود به اشتراک می گذارند و در پی آن مخاطبان شما بدل به مشتریان شما خواهند شد.

به یاد داشته باشید که دانستن نیاز های مشتریان می تواند آن ها را به خریداران واقعی شما تبدیل کند. اهداف بازاریابی خود را نیز در نظر بگیرید به عنوان مثال، آیا می خواهید محصولات خاصی را برجسته کنید، ترافیک سایت خود را بیشتر کنید یا دامنه خود را در شبکه های اجتماعی گسترش دهید.

گام دوم: شبکه های اجتماعی را که مایل هستید محتوای شما از آن ها منتشر شود، مشخص کنید.

از چه روش هایی مایل هستید که محتوای شما منتشر شود؟ هر کدام از شبکه های اجتماعی برای یک نوع از محتوا کارایی دارند:

  1. وبلاگ کاری شما: معمولاً وبلاگ‎ های کاری برای نوشتن محتواهایی که به «چگونگی انجام کاری اشاره می کنند» و همین طور برای به اشتراک گذاری توضیحاتی در مورد کسب و کارتان بسیار ایده آل هستند.
  2. وب سایت شما: بهتر است در وب سایت خود صفحات فرود (صفحه اول هر وب سایت که به آن صفحه خوشامدگویی هم می گویند)، فیلم های ویدیویی و محتواهای آنلاینی که کاربر ناچار است برای دستیابی به آن ها ثبت نام کند، قرار دهید زیرا انجام این کارها باعث افزایش اعتبار سایت شما می شود. هم چنین به روزرسانی مکرر محتوا باعث می شود رتبه شما در موتور های جستجو به حداکثر برسد.
  3. سایت های مخصوص به اشتراک گذاری ویدیو: در این گونه سایت ها بهتر است ویدیو ها، مصاحبه ها و تصاویر پشت صحنه منتشر شود.
  4. شبکه رسانه های اجتماعی: رسانه های اجتماعی برای تبلیغ محتوای جدید و ایجاد آگاهی از برند عالی هستند.
  5. ایمیل: شما می توانید  با ارسال ایمیل، بخشی از مخاطبان را با اطلاع رسانی توسط خبرنامه ها، بیانیه های مطبوعاتی، نظرسنجی ها و محتوای فصلی هدف قرار دهید.

گام سوم: مشخص کنید که چه تعداد پست را می خواهید منتشر کنید.

شما می توانید هر روز یک محتوا را پست کنید ولی آیا به اندازه کافی منابع در اختیار دارید یا اینکه اصلاً نیازی به این کار هست؟ یک جدول انتشار محتوای معقولانه را که تیم شما بتواند از پس آن بربیاید، تنظیم کنید. به هر جهت شما باید حتماً هر برنامه ای را که دارید، به صورت منسجم دنبال کنید و اگر نسبت به این موضوع که آیا می توانید برنامه های خود را به طور کامل انجام دهید، شک دارید، با انتشار هفته ای یک تا سه پست آغاز کنید.

گام چهارم: یک صفحه تقویم محتوا اینترنتی و آنلاین بسازید.

برای بیشتر بازاریابان محتوا، داشتن یک صفحه تقویم محتوا اینترنتی کافی است. برای همکاری با سایر اعضای تیم، استفاده از Google Drive را در نظر بگیرید زیرا دارای فضای ذخیره سازی امن و پشتیبان گیری است و شامل ستون هایی با این عناوین می شود:

  • تاریخ انتشار محتوا
  • نویسنده محتوا
  • عنوان محتوا
  • توضیح محتوا
  • اهداف بازاریابی
  • راه های انتشار محتوا
  • کلمات کلیدی برای سئو
  • جملات فراخوان عمل (Call to Action)
  • نکته ها و منابع
  • وضعیت (مانند پیش نویس، تکمیل شده، منتشرشده یا متوقف شده)

گام پنجم: شروع به پر کردن بخش های تقویم محتوای خود کنید.

زیبایی تقویم محتوا، انعطاف پذیری آن است. معمولاً محتواهای فصلی جایشان در تقویم های محتوایی ثابت است ولی بقیه محتواها بر اساس جدول برنامه ریزی و اهداف بازاریابی شما قابل تغییر است.

تا جایی که می توانید از ایده های جدید استفاده کنید ولی به یاد داشته باشید که اهداف شما با توجه به منابع موجود واقع گرایانه باشد.

تعداد محتوایی که تولید می کنید به تعداد افراد تیم شما بستگی دارد؛ البته بدون شک بهتر است بر کیفیت محتوا بیشتر تمرکز کنید تا به کمیت محتوا. به یاد داشته باشید که می توانید از یک محتوا به صورت های مختلف استفاده کنید و از زوایای متفاوت به یک موضوع نگاه کنید.

گام ششم: گردش کاری را تعریف کنید.

برای اطمینان از اینکه پروسه بازاریابی محتوا به خوبی پیش میرود، به هر یک از اعضای تیم یک راهنمای استراتژی محتوا بدهید که می تواند شامل عناوین زیر باشد:

  • اهداف کلی شما در بازاریابی محتوا
  • فرمت های مناسب محتوا، لحن نوشتاری مناسب محتوا، زبان مورد نظر برای آن و…
  • یک راهنمای خلاصه در مورد چگونگی استفاده از تقویم محتوا
  • نام هر یک از اعضای تیم و اینکه هر کدام از اعضا چه وظیفه ای دارند.
  • تعیین این موضوع که از کدام شبکه های اجتماعی برای برقراری ارتباط استفاده خواهید کرد.
تقویم محتوایی بلند مدت برنامه ریزی کنیم یا کوتاه مدت؟
تقویم محتوایی بلند مدت برنامه ریزی کنیم یا کوتاه مدت؟

آیا باید یک تقویم محتوایی هفتگی، ماهانه یا سالانه داشته باشیم؟

پاسخ به این سئوال نیاز به شرایط و بررسی پیج یا سایت دارد؛ اگر سایت یا پیج متعلق به خود شماست بله؛ برنامه ریزی را بهتر است سالانه یا ماهانه انجام دهید اما اگر سایت یا پیج متعلق به شرکت و شخص دیگری می باشد اینکار را می توانید تا زمان پایان قرار داد انجام داده و پس از تمدید قرار داد دوباره تقدیم محتوایی خود را کامل نمایید.

در چینش تقویم محتوایی از چه نوع محتوایی هایی می توانیم استفاده نماییم؟

  • پست های معمول وبلاگ (سایت)
  • پست های به روز رسانی شده برای شبکه های اجتماعی
  • پست ها یا مضامینی که برای چندمین بار از آن ها استفاده می کنید.
  • عکس ها و تصاویر
  • ویدیوها
  • پست های موقت و موردی
  • تصاویر اینفوگرافی
  • نمودارها
  • کتاب های الکترونیکی
  • اخبار مربوط به شرکت و اطلاعیه ها
  • اطلاع رسانی در مورد محصولات جدید
  • اطلاعاتی درباره مناسبت های داخلی شرکت
  • محتوای فصلی

البته که کار برنامه ریزی با یک تقویم محتوا به همین جا ختم نمی شود. در کنار انواع مختلف محتوایی که قصد تولید و استفاده از آن را دارید، ممکن است بخواهید یک سری اطلاعات اضافه مربوط به هر یک از محتواها را نیز در کنار آن، در ستون های مجزا مشاهده کنید. در ادامه برخی از اطلاعات مفید مربوط به یک محتوای تولید شده را که به عنوان شناسنامه آن محتوا محسوب می شوند، خواهید دید:

  1. عنوان محتوای وبلاگ (سایت)
  2. نسخه به روزرسانی شبکه های اجتماعی
  3. مخاطب هدف
  4. نام نویسنده محتوا
  5. نام ویراستار محتوا
  6. هدف از تولید محتوا (بدین معنی که محتوای مورد نظر در فرایند فروش یک محصول یا خدمات، در کدام بخش از سفر خرید مشتری قرار دارد:
  7. آگاهی بخشی، بررسی، ترجیح، خرید یا وفاداری مشتری)
  8. تاریخ سررسید پروسه تولید یک محتوای خاص
  9. کلمات کلیدی اولیه
  10. دسته بندی محتوا
  11. تصاویر پشتیبان
  12. دیگر جزئیات استفاده شده در تولید محتوا (تصویر، ویدئو، پادکست)

شما می توانید از این اطلاعات یا هر نوع اطلاعات دیگری برای کامل کردن تقویم محتوایی اینستاگرام و سایت خود استفاده کنید. با چند بار آزمون و خطا بهتر متوجه می شوید که قرار دادن چه اطلاعاتی در ستون های تقویم محتوا به شما کمک می کند تا بتوانید یک تقویم هفتگی یا ماهانه کامل تر و کارآمدتری داشته باشید.

انواع تقویم محتوا

معمولاً بازاریابان دیجیتال از انواع مختلف تقویم محتوا برای برنامه ریزی های خود بهره می برند ولی برخی از آن ها رواج بیشتری دارند، به عنوان مثال بسیاری از افراد از یکی از مواد زیر استفاده می کنند:

۱. یک صفحه گسترده

هر کدام از موارد گفته شده موافقان و مخالفان خود را دارد. معمولاً صفحات گسترده پرطرفدارتر هستند چون بسیاری از افراد به آن ها دسترسی دارند. با این حال، استفاده از صفحات گسترده می تواند برای مدیریت مقادیر زیادی از محتوا کمی دست و پا گیر باشند و به راحتی نمی توان با یک نگاه اجمالی به آن ها، به یک نمای کلی از تقویم محتوا دست یافت.

۲. یک پلاگین WordPress

پلاگین های برنامه WordPress معمولاً سودمندتر هستند چرا که اغلب با نرم افزار یا CMS که قبلاً استفاده کرده اید (وردپرس) هماهنگی دارند و نمای تقویم مانندی هم دارند ولی کاربرد آن ها متفاوت است.

۳. یک نرم افزار تحت وب (که می تواند شامل یک پلاگین WordPress هم بشود.)

یک نرم افزار تحت وب برای زمانی که حجم محتوای قابل تولید شما بالا باشد، مفید است ولی مطمئناً تمام کاربران روش استفاده از آن را نمی دانند. با این حال، بسیاری از ابزارهای تقویم محتوای تحت وب دارای نمای تقویم مانند هستند که برای برنامه ریزی محتوا بسیار مفید است.

استفاده از صفحات گسترده برای مدیریت محتوا

در ادامه به شما خواهیم گفت که معمولاً به چه صورت هایی از صفحات گسترده برای مدیریت محتوا استفاده می شود: ممکن است یک کاربر تنها از یک برگ از یک برنامه صفحه گسترده بهره ببرد و در آن ستون های عنوان، موضوع، تاریخ، وضعیت، تصویر، محتوای بارگذاری شده و محتوای منتشر شده را بیاورد و در همان صفحه نیز بخش جداگانه ای برای پیگیری کارها در نظر بگیرد یا شخص دیگری از ستون هایی با عناوینی مانند کلمه کلیدی، نام نویسنده، وضعیت محتوا، نوع محتوا و آدرس URL استفاده کند.

همچنین ممکن است بسیاری از کاربران، از چندین برگ از یک برنامه صفحه گسترده را به کار ببرند و هر کدام را به یک منظور از جمله راهنما، پیام ها، استراتژی های تولید محتوا و ایده ها تعیین کنند و از ستون هایی با عناوین موضوعات، توضیحات، یادداشت ها، منابع، دسته بندی ها و تعداد کلمات استفاده کنند.

استفاده از WordPress برای مدیریت محتوا

از آن جایی که بسیاری از افراد سایت های خود را با استفاده از ابزار WordPress راه اندازی می کنند، استفاده از پلاگین های وردپرس کاملاً متداول است.

پلاگین Editorial Calendar از بهترین افزونه های تقویم محتوای وردپرس می باشد که شما می توانید به رایگان آن را از مخزن وردپرس دانلود و استفاده نمایید.

به کارگیری نرم افزارهای تحت وب برای مدیریت محتوا

همان طور که قبلاً هم اشاره کردیم، استفاده از نرم افزارهای تحت وب مانند Trello بسیار کمک کننده است.

بهترین ابزارهای ساخت تقویم محتوا
بهترین ابزارهای ساخت تقویم محتوا

بهترین ابزارهای ساخت تقویم محتوا کدامند؟

ابزارهای ساخت تقویم محتوا روش هایی متداولی هستند که تولیدکنندگان محتوا برای سازماندهی و برنامه ریزی تولید محتوای خود آن را انتخاب کرده و از آن استفاده می کنند، این ابزارها می توانند به صورت یک برنامه مستقل باشند یا در کنار سیستم مدیریت محتوای یک شرکت مورد بهره برداری قرار بگیرند. هنگام انتخاب یک ابزار یا الگو برای کمک به ساخت تقویم محتوای شرکت خود، بدنیست به چند پرسش پاسخ دهید از جمله اینکه:

  • چه ویژگی های یک ابزار برای ساخت تقویم محتوا برای شما حائز اهمیت هستند؟
  • آیا پیدا کردن و استفاده از تقویم محتوا برای تیم شما آسان است؟
  • آیا آن ابزار یا الگو متناسب با برنامه محتوای شما است؟ مثلاً از به روز رسانی محتوای شبکه های اجتماعی و محتواهای بصری و … پشتیبانی می کند؟

در ادامه به معرفی چند ابزار مفید برای ساخت تقویم محتوایی می پردازیم:

Google Drive

Google Drive چندین ویژگی مفید دارد که ایجاد یک تقویم محتوای مؤثر را برای بازاریابان شبکه های اجتماعی آسان می کند. با استفاده از Google Drive یک تیم می تواند از Google Calendar برای ردیابی تقویم های سرمقاله و رسانه های اجتماعی خود استفاده کند تا مطمئن شود پست ها را با محتوای وبلاگ جدید همسو می کند. این تقویم ها را می توان به راحتی با چندین تیم به اشتراک گذاشت تا از چالش بر سر زمانبندی جلوگیری به عمل آید و از همسو بودن کمپین ها اطمینان حاصل شود.

بازاریابان دیجیتال همچنین می توانند از Google Sheets مشترک برای تعیین زمان قرار دادن پست در شبکه های اجتماعی، پیگیری وضعیت محتواهای مختلف و تعیین وظایف هر یک از اعضای تیم در همه پلتفرم های مشابه تقویم خود استفاده کنند.

از سوی دیگر، با کمک Google Docs، کاربران می توانند همه نظرات خود را در یک محل بنویسند و بدون اینکه لازم باشد ایمیلی رد و بدل شود، با هم همکاری داشته باشند؛ این قابلیت خصوصاً زمان هایی که نیاز به تصمیم گیری برای پست کردن یک محتوا یا ویرایش آن است، بسیار سودمند است.

Trello

ابزار Trello، یکی دیگر از ابزارهای مؤثر برای کار تیمی است. این ابزار یک نمای مناسب از یک تقویم را دراختیار شما می گذارد و به این صورت شما به آسانی می توانید متوجه شوید که چه کارهایی در جریان است. این ابزار از اجزایی مانند بردها، فهرست ها و کارت ها برای سازماندهی به کارها استفاده می کند. معمولاً آنچه روی بردها قرار می گیرد، محتواهای آماده انتشار است و در فهرست ها مراحل کاری مشخص می شود (از جمله ایده ها، در دست اقدام ها، در حال بازبینی ها، منتشرشده ها و…) هر فهرست می تواند چندین کارت داشته باشد و هر کارت مربوط به یک محتوا است و شما می توانید به هر فردی یک کارت اختصاص دهید.

Hubspot CRM

اگر یک تیم برای فروش محصولات در اختیار دارید، پس دیگر نیازی به گفتن نیست که تیم فروش شما باید دائماً با تیم تولید محتوای شما در ارتباط باشند؛ بنابراین لزوم برخورداری از یک تقویم محتوایی اینستاگرام با رویکرد مدیریت ارتباط با مشتریان احساس می شود تا تمام فعالیت های منجر به فروش تیم شما ثبت شود و محتواهایی که می تواند در فروش بیشتر مؤثر باشند، پیشنهاد شوند و تمام افراد درگیر در پروسه تولید محتوا و فروش از آن اطلاع یابند.

معایب استفاده از تقویم محتوا

تنها زمانی سودمند است که تمام اعضای تیم شما از آن استفاده کنند.

اگر همه اعضای تیم شما از تقویم محتوایی استفاده نکنند، به کارگیری آن سود چندانی نخواهد داشت. در صورتی که هیچ کدام از همکاران شما یا حتی برخی از آن ها به این تقویم محتوای شما پایبند نباشد، تمام زمانی که با دقت برنامه ریزی می کنید تا تعیین کنید چه کسی مسئول تهیه و ارسال چه محتوایی به کدام شبکه اجتماعی است، اتلاف وقت خواهد بود. برای پیشگیری از این موارد، اطمینان حاصل کنید که استفاده از تقویم محتوا شما برای همه اعضای تیم به آسانی قابل انجام باشد. به کارگیری از تقویم محتوا را برای تیم بازاریابی خود در اولویت قرار دهید و اعضای تیم خود را نسبت به محتوایی که مسئولیت آن را بر عهده دارند، آگاه کنید.

استفاده از تقویم محتوا می تواند مانع خلاقیت و انعطاف پذیری شود.

در حالی که عامل نگهدارنده تقویم محتوا مهلت آن و برنامه ریزی دقیق آن است، محدودیت های زیاد می تواند خلاقیت را کم کند و انعطاف پذیری را از بین ببرد. یک تقویم محتوای دقیق و سخت گیرانه چهار چوب ذهن اعضای تیم شما را محدود نگه می دارد و به آن ها اجازه نمی دهد تا به ایده های جدید فکر کنند یا هر گاه لازم بود تغییراتی در استراتژی های قدیمی که دیگر کارکردی ندارند، بدهند.

استفاده از تقویم های محتوایی امکان تغییر در برنامه ها را محدود می کنند.

هیچ راهی برای پیش بینی آنچه در هفته ها یا ماه های بعد اتفاق می افتد، وجود ندارد. برنامه ریزی کسب و کار شما ممکن است تغییر کند، ممکن است چیزی پیش بیاید، یا یک خبر فوری توجه شما را جلب کند. از آنجا که بسیاری از تقویم های محتوا ماه ها قبل برنامه ریزی شده اند، معمولاً جایی برای تغییر و تحولات باقی نمی گذارند.

برای پیشگیری از این موضوع، سعی کنید از تقویم های محتوایی که برای بازه های زمانی کوتاه نوشته شده اند استفاده کنید. تقویم خود را طوری برنامه ریزی کنید که بتوانید در صورت بروز حوادث ناگهانی، آن ها را نیز در تقویم بگنجانید و همیشه این را در نظر داشته باشید که اگر از تمام پیش آمدها آگاه بودیم، می توانستیم در تمام کارها پیشرو باشیم و این غیرممکن است.

آیا تقویم محتوایی که استفاده می کنید، برای شما مناسب است؟

ممکن است برای تنظیم یک تقویم محتوا سختی های بسیاری را متحمل شوید ولی آنچه در نهایت استفاده می کنید، برای شما مناسب نباشد.

اگر تیم کوچکی دارید یا اینکه محتوای کمی را تولید می کنید، تنظیم یک تقویم تولید محتوا شاید فقط برای شما در حکم اتلاف وقت باشد. به عنوان مثال، اگر تنها یک تیم بازاریابی محتوا برای شرکت خود دارید، ممکن است تنظیم و استفاده از یک تقویم محتوا محدودکننده و خسته کننده به نظر برسد.

به هر حال برای تمام شرکت هایی که مایل به برقراری ارتباط مداوم با مشتری و حضور در دنیای دیجیتالی هستند، یک تقویم محتوا می تواند سودمند واقع شود. تقویم های محتوا می توانند به ویژه برای شرکت هایی که گروهی از افراد مدیریت محتوای آن ها را بر عهده دارند مفید باشد، زیرا به وضوح می تواند مسئولیت های هر یک از اعضای تیم را تعیین کنند.

سخن پایانی

استفاده از تقویم های محتوا تنها مختص به شرکت های خیلی بزرگ نیست، بلکه ابزاری است ارزشمند که تمام بازاریابانی که مایل هستند از طریق تولید محتوا به رشد کسب و کار شرکت خود کمک کنند، از آن استفاده می کنند.

بر طبق آخرین نظرسنجی ها، امروزه ۹۰ درصد شرکت ها از تقویم های محتوا استفاده می کنند و لبته که به کارگیری آن ها، ساده تر از آنچه که تصور می شود، است.

یک برنامه ریز محتوا یا در اصطلاح یک تقویم محتوا، جدول انتشار محتوای مورد نظر شما را برای هفته ها و ماه های آینده مشخص می کند و از آن جایی که معمولاً تقویم های محتوا بین اعضای تیم تولید محتوا به اشتراک گذاشته می شوند، هر یک از اعضا با استفاده از تقویم محتوا می تواند در جریان وظایف خود و جدول زمان بندی و ضرب العجل ها برای تحویل محتوا قرار بگیرد.

همانطور که استفاده از تقویم محتوا می تواند به کارایی بیشتر تیم یا شرکت تولید محتوا، تولید بیشتر محتوا، شکل گیری ایده های جدید و… کمک کند؛ وابستگی بیش از حد به تقویم محتوا هم ممکن است نقش محدود کننده ای در ایجاد تغییرات لازم در محتواهای آتی داشته باشد چراکه امکان بروز اتفاقات غیر قابل پیش بینی در هر حوزه کاری وجود دارد و پای بندی بیش از حد به برنامه ریزی های انجام شده در یک تقویم محتوا ممکن است بازاریابان را از پرداختن به موضوعات جدید غافل کند.

ابزارهای فراوانی برای ساخت یک تقویم محتوای متناسب با کسب و کارهای مختلف وجود دارد که در این نوشته به اجمال آن ها اشاره شده است. نکته آخر اینکه همیشه به یاد داشته باشید که تا برای کاری برنامه ریزی نکنید، آن کار انجام نخواهد شد و تا کاری را انجام ندهید، نمی توانید در مسیر بهبود آن قدم بردارید.

۵/۵ - (۶ امتیاز)

گفتگو کنید

3 نظر

  1. تقویم محتوایی از ملزومات یک بازاریابی دیجیتال هست. مطالب خوبی راجع به تقویم محتوایی بود. تشکر!

  2. وقت شما بخیر بنده دانلود تقویم تولید محتوا رو انجام دادم این اکسل رو در گوگل شیت هم میشه ازش استفاده کنم ؟

    1. سلام بله چرا که نه شما می تونید همون اکسل رو کپی کنید و در گوگل شیت خودتون پیست کنید و به طور آنلاین و حتی آفلاین ازش استفاده بفرمایید.

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط