قرار گرفتن سایت در جایگاه بالایی در رتبه بندی گوگل از اهداف مهم در سئو موبایل است. در حال حاضر تعداد زیادی از کاربران برای جستجو از دستگاه موبایل و تبلت استفاده می کنند؛ بنابراین بهینه کردن سایت در این دیوایس ها می تواند تاثیر زیادی در ترافیک و رتبه بندی سایت از نظر گوگل داشته باشد. در این راستا گوگل نیز بیکار ننشسته و تمرکز الگوریتم های خود را روی موبایل گذاشته است. اگر در مورد سئو موبایل و بهینه سازی سایت در آن اطلاع زیادی ندارید بهتر است تا پایان این مقاله را مطالعه کنید.
Mobile-First Index چیست؟
در آپدیت های جدید گوگل نتیج جستجو کاربران را فقط بر اساس نسخه موبایل رتبه بندی می کند و به کاربر نمایش می دهد هر چند که جستجو از طریق دسکتاپ صورت گرفته باشد. اما در گذشته روند نشان دادن جستجوها بر اساس دیوایسی بود که کاربر برای جستجو از آن استفاده می کرد. به عنوان مثال اگر جستجو از طریق موبایل انجام می شد نتایج موبایل قابل مشاهد بود و اگر به وسیله دسکتاپ جستجو می کرد نتایج دسکتاپ نمایش داده می شد.
Mobile-First Index را برای سایت هایی که از قبل برای موبایل بهینه شده اند یک تغییر بزرگ محسوب نمی شود. زیرا در نحوه رتبه بندی آن تغییری ایجاد نشده و فقط رتبه سایت در نتایج گوگل بهبود می یابد. اما سایت هایی که با این تغییر گوگل دچار تغییر و تحولات بزرگی می شوند یک تغییر بزرگ به حساب می آید. چرا که با تغییر رویکرد گوگل در نحوه نشان دادن نتایج سایتی که سئو موبایل روی آن انجام نشده دار اُفت رتبه بندی مواجه خواهد شد.
مراحل بهینه سازی و سئو موبایل (mobile seo)
قبل از اینکه سایت را برای موبایل بهینه سازی و سئو کنید باید سایت را در دستگاه های موبایل و تبلت بررسی نمایید و مشکلات احتمالی موجود را بر طرف کنید. در این مرحله ممکن است سایت فاقد نسخه موبایلی باشد و به درستی در گوشی ها نمایش نداده نشود به عبارتی ریسپانسیو نباشد.
مرحله یک) بررسی ریسپانسیو بودن سایت و داشتن نسخه موبایلی
برای تست کردن موبایل فرندلی بودن صفحات سایت می توانید از از سایت https://search.google.com/test/mobile-friendly استفاده کنید. بنابراین برای سئو موبایل باید مراحل زیر انجام شود.
مرحله دوم) بررسی و تست سرعت سایت در موبایل
یکی از فاکتورها مهم که در رتبه بندی سایت تاثیر زیادی دارد سرعت سایت است که این سرعت در نسخه موبایلی سایت نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار هست. سرعت بارگذاری صفحات بر اساس الگوریتم های گوگل باید کمتر از یک ثانیه باشد. می توانید برای تست سرعت موبایل از ابزار PageSpeed Insights استفاده نمایید تا با به کارگیری پیشنهادات آن سایت را برای موبایل بهینه کنید. همچنین برای موبایل فرندی کردن سایت و سئو سایت می توان افزونه amp را روی سایت نصب کرد.
مرحله سوم) خوانایی مطالب در موبایل
اگر مطالب صفحات سایت به خصوص صفحه اول از خوانایی خوبی برخوردار نباشد و کاربر دچار مشکل شود خیلی زود کاربر از آن صفحا خارج می شود. برای حل این مشکل باید از فونت های با خوانایی عالی استفاده کنید تا هم جذابیت داشته باشد و هم از خوانایی خوبی برخوردار باشد. برای این کار می توانید تکنیک هایی چون استفاده از فونت با سایز حداقل ۱۴ برای صفحات سایت، ایجاد پاراگراف های کوتاه و اختلاف رنگ، بین پس زمینه و محتوا به کار ببرید.
مرحله چهارم) استفاده از متاتگ Viewport Content
در صورتی که وی سایت طراحی ریسپانسیو انجام شده باید از متا تگ Viewport Content در آن استفاده شود. در نتیجه به وسیله این تگ اندازه صفحه بر اساس اندازه دستگاه هر کاربری تغییر می کند. اگر این متاتگ در سایت برای سئو موبایل انجام نگیرد سایت به اشکال مختلفی در دستگاه های کاربران نمایش داده می شود.
مرحله پنجم) بهینه سازی تجربه کاربری (UX)
برای بهینه سازی و سئو تجربه کاربری در موبایل باید نکات زیر را مورد توجه قرار داد:
۱. در سربرگ ها و تصاویر شاخص از عکس هایی با اندازه مناسب استفاده کنید
صفحه نمایش موبایل کوچک است و بسیاری از کاربران به صفحاتی که کاملا با تصویر پوشانده شده توجهی نمی کند و دوست دارند به سرعت جواب سوال خود را پیدا کنند. بنابراین باید عکس هایی که در صفحات سایت برای موبایل گذاشته می شود سایز مناسبی داشته باشند.
۲. در صفحات سایت از فضای منفی استفاده نمایید
به فضای بین متن، دکمه ها و سایر عناصر که در طراحی ایجاد می شود فضای منفی گفه می شود که این فضا در نسخه موبایلی سایت بسیار اهمیت دارد. زیرا عدم وجود این فاصله منجر به روی هم قرار گرفتن عناصر در سایت شده و کاربر را با مشکل مواجه می کند.
۳. از دکمه های اشتراک گذاری مطالب در شبکه های اجتماعی در سایت به کار ببرید
یکی از موارد مهم در سئو موبایل سایت امکان انتشار مطالب وبلاگ در شبکه های اجتماعی دیگر است. محتوای سایت را از طریق طراحی دکمه های اشتراک گذاری می توانید در سایر رسانه های پر استفاده منتشر نمایید.
مرحله ششم) استفاده از AMP
نصب افزونه AMP روی سایت می تواند سرعت صفحات را تا ۴ برابر حالت پیش فرض افزایش دهد. اجرای AMP روی صفحات سایت نسخه موبایل و با هدایت گوگل می تواند موجب لود شدن صفحات با حداکثر سرعت شود. توجه کنید که تمام سایت نیازی به این ابزار ندارند ولی اگر در سایتی این افزونه نصب شود می تواند مزایای بسیاری را برای سایت داشته باشد.
مرحله هفتم) آماده سازی برای جستجوی صوتی
با روی کار آمدن آمدن Apple’s Siri, Amazon’s Alexa و Google’s Home assistant جستجوی صوتی در بین کاربران رو به افزایش است. بسیاری از کاربران برای جستجوی مطل مورد نظر خود از گزینه voice استفاده می کنند. بنابراین باید محتوای سایت طوری باشد که بتواند به نیاز کاربران پاسخ دهد. در نتیجه علاوه بر جذب مخاطب برای پیدا کردن پاسخ خود، سایت می تواند برای موتور جستجوی صوتی نیز برجسته تر نشان داده شود. برای اینکه متوجه شوید کاربران از طریق جستجوی صوتی به دنبال چه مطالبی می گردند می توانید از ابزار هایی مانند Answer the Public یا AlsoAsked.com استفاده کنید تا سوال های رایج کاربران را بیابید و پاسخ آن ها را در سایت قرار دهید. جستجوی صوتی از طریق موبایل راحت تر است بنابراین این مضوع مهمی در سئو موبایل محسوب خواهد شد.
مرحله هشتم) استفاده از برنامه های ارتقا دهنده وب (PWA)
برای اینکه کاربران سایت را در موبایل به بهترین حالت مشاهده کنند باید از برنامه های ارتقا دهنده وب استفاده کرد. این برنامه در همه دستگاه ها کار می کند و یکی از راه حل های all-in-one به شمار می رود.
PWA بین دنیای وب سایت ها و اپلیکیشن ها یک مقطع عالی است که موجب شده بدون انتشار سایت در یک فروشگاه اپلیکیشن همانند یک اپلیکیشن کار کند. در صورتی که PWA به درستی اجرا شود کاربران این تصور و احساس را خواهند داشت که با یک اپلیکیشن واقعی در حال کار کردن هستند.
به لطف تکنولوژی هایی مثل service workers کارهای زیادی توسط مرورگر در پس زمینه قابل انجام است که به طور همان زمان می تواند front end را به روز نماید. با توجه به اینکه مرورگرهای بزرگی سافاری در MacOS و iOS. و موبایل و دسکتاپ از ابزار service workers پشتیبانی می کنند می توان گفت فرآیندهای سایت در سال های آینده تغییرات زیادی خواهند کرد.
ابزار مهم برای سئو موبایل
برای سئو موبایل ابزارهای زیادی مانند Google Search Console وجود دارد که می توانید از وضعیت سایت خود در نتایج گوگل مطلع شوید. برای مثال برای فهمیدن اینکه آیا کاربران موبایل و دسکتاپ با استفاده از کلمات کلیدی مورد نظر شما به هدف خود رسیده اند یا خیر می توان ویژگی Search Analytics به کار برد.
با استفاده از ابزار URL Inspection در سرچ کنسول گوگل می توانید بفهمید گوگل بات چه محتوایی را رندر می کند یا چه چیزی را می بیند. در نتیجه زمانی که در این قسمت ارورهایی نمایش داده می شود باید به دنبال حل مشکل بود.
ابزار Mobile Usability یکی دیگر از ویژگی های سرچ کنسول است که در سئو موبایل سایت اهمیت ویژه دارد. این ابزار سایت را بررسی می کند و صفحات و نوشته هایی را که از قوانین سازگار با موبایل پیروری نمی کنند را مشخص می کند.
از دیگر ابزارهای کاربردی که برای سئو موبایل به کار می روند می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- Google’s Mobile-Friendly Test
- Rich Results Test
- Lighthouse
- Analytics
- SEMrush
- Ahrefs
- Ryte
- ScreamingFrog
- SimilarWeb
جمع بندی
در گذشته عدم توجه به نسخه موبایلی سایت و سئو موبایل سایت از اهمیت چندانی برخوردار نبود ولی در حال حاضر با تغییراتی که گوگل در الگوریتم های خود داده است، سایت هایی که برای موبایلبهینه سازی نشوند نمی توانند رتبه خوبی در نتیج گوگل داشته باشند. بنابراین باید هنگام طراحی سایت یک نسخه موبایلی آن را نیز طراحی کنید تا کاربران بیشتری از طریق دیوایس های مختلف به سایت شما دسترسی داشته باشند و همچنین سایت در نتایج گوگل در رتبه بالایی قرار بگیرد.