اگر میخواهید محتوایی که برای وب یا شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام تولید میکنید، به سرعت مخاطبان خودشان را پیدا کنند و به هدفی که دارید برسید، باید برای فعالیت خود یک برنامه مشخصی را تعیین کرده و طبق آن پیش بروید. به این برنامهریزی «استراتژی تولید محتوا» گفته میشود. وقتی شما کلمهای را در گوگل جستجو میکنید، مسلماً وبسایتهایی که در صفحه اول جستجوها دیده میشوند با یک استراتژی مناسب موفق به کسب چنین رتبههایی شدهاند. یا اگر میبیند که پیجی در اینستاگرام توانسته محبوبیت زیادی بین کاربران پیدا کند، هیچوقت بدون یک استراتژی مؤثر نمیتوانست به چنین جایی برسد.
اگر شما هم به دنبال موفقیت در این حوزه هستید، اولین و مهمترین گام پیش روی شما تدوین استراتژی محتوا است. اما چگونه باید این کار را انجام داد؟ ما اینجاییم که به شما درباره چیستی استراتژی محتوایی و نحوه تدوین استراتژی محتوا بگوییم. پس با ما همراه باشید.
استراتژی تولید محتوا چیست؟
استراتژی محتوا، نخستین گام برای آغاز تولید محتوا است و موفقیت در دیجیتال مارکتینگ بدون آن امکانپذیر نیست. در واقع استراتژی محتوایی یکی از مهمترین اجزای استراتژی بازاریابی است؛ زیرا تعیین میکند که چه کسی، چه چیزی، کجا، چه زمانی و چگونه با مخاطبان شما ارتباط برقرار کند. این خیلی گستردهتر از تدوین فهرستی از مقالات و موضوعات است. استراتژی شامل پرسونای مشتریان، نقشه راه، تقویم محتوایی، ممیزیها و غیره نیز میشود.
طراحی استراتژی محتوا و اجرای خوب آن، فرهنگ محتوا را در کسب و کار شما ایجاد میکند که به لطف آن میتوانید نرخ بازگشت سرمایه بازاریابی محتوای خود را اندازهگیری کنید، سرمایهگذاریهای بزرگتری را انجام دهید که به طبع مشتریان بیشتری را به طرف شما متمایل میکند، ارزش برند شما را هم بیشتر خواهد کرد و در مخاطبان جدید شما بذر اعتماد میکارد.
تفاوت استراتژی تولید محتوا با استراتژی بازاریابی محتوا
به خاطر داشته باشید که استراتژی تولید محتوا با استراتژی بازاریابی محتوا دو مفهوم متفاوت از یکدیگر هستند، در حالی که برخی به اشتباه تصور میکنند این دو مفهوم مشترکی دارند. استراتژی محتوایی یک پله بالاتر از استراتژی بازاریابی محتوا قرار میگیرد. آن نقشه راهی است که در آن بازاریابی محتوا را هدایت میکند. نقش آن برنامهریزی است و شامل تمام مراحل و تصمیماتی خواهد بود که برای ارتباط با مشتریان از طریق محتوا نیاز دارید. اما در آن سمت استراتژی بازاریابی محتوا روی نحوه انتشار و توزیع محتوا از طریق کانالهای مختلف تمرکز دارد.
استراتژی تولید محتوا تضمین میکند که تلاشهای بازاریابی محتوای شما با اهداف کسب و کارتان هماهنگ است. بدون یک استراتژی تدوین شده ممکن است زمان زیادی را صرف نوشتن محتوایی که روی مخاطبان شما تأثیرگذار نیست بکنید و در آخر هم به هیچ یک از اهدافتان در کسب و کاری که راه انداختهاید نرسید.
انواع استراتژی تولید محتوا
استراتژی محتوایی در اشکال و انواع مختلفی تدوین میشود. انتخاب نوع آن کاملاً به کسب و کار شما بستگی دارد. اما در مجموع استراتژیها به سه دسته «استراتژی تولید محتوا برای فروش»، «استراتژی تولید محتوا برای آگاهیبخشی از برند» و «استراتژی تولید محتوا برای رهبری فکری» تقسیم میشوند.
1. استراتژی تولید محتوا برای فروش
این نوعی استراتژی است که مستقیماً «فروش محصول یا خدمات» را هدف گرفته است. این استراتژی کمکی به شما برای جذب مخاطبان جدید نخواهد کرد. بلکه باعث میشود کاربرانی که علاقهمند خدمات و محصولات شما هستند، به مشتریانی بالفعل تبدیل شوند. در این نوع استراتژی، محتواهایی گنجانده میشود که مربوط به مسیر خرید میشود.
2. استراتژی تولید محتوا برای آگاهیبخشی از برند
وظیفه محتوایی که در این استراتژی قرار میگیرد، فروش نیست. بلکه از این استراتژی برای افزایش آگاهی از برند شما و جذب مخاطبان جدید استفاده میشود. البته که در نهایت هم این مخاطبین به سمت خرید هدایت میشوند. ولی در مجموع هدف از محتوایی که با این استراتژی تولید میشود، آموزش به مخاطب است.
3. استراتژی تولید محتوا برای رهبری فکری
این نوع استراتژی مناسب زمانی است که شما در یک حوزه از تخصص و تجربه کافی برخوردار هستید و حالا میخواهید در آن زمینه به یک رهبر تبدیل شوید. در این نوع استراتژی، باید برنامهریزیها کاملاً دقیق و جزء به جزء باشد تا بتواند شرکت شما را به اهدافش برساند.
نمونه استراتژی تولید محتوا
بررسی چند مثال میتواند باعث شود که شما بهتر با استراتژی محتوایی آشنا شوید. به همین خاطر هم ما در اینجا چندین نمونه استراتژی محتوا موفق را آوردهایم که دیدن آنها خالی از لطف نیست.
۱. استراتژی تولید محتوا ISSA – ارائه گواهینامه مربیگری ورزشی
یکی از نمونههای موفق استراتژی تولید محتوا، متعلق به شرکت ISSA است که ارائهدهنده گواهینامههای مربی شخصی، متخصص تغذیه و مربی تناسب اندام است. ISSA برای مسیر صدور گواهینامه مربی شخصی محتوایی را تولید کرده که در آنها به سوالات احتمالی و هدف افرادی که این گواهینامه را داشته باشند، پاسخ داده است. این شرکت از هر سه نوع استراتژی تولید محتوا استفاده کرده است. در استراتژی آگاهی بخشی از برند میگوید که شما چگونه باید گواهی مربی شخصی را دریافت کنید. در استراتژی رهبری فکری میگوید که با کسب گواهی این شرکت به چه درآمدی میتوانید برسید. در نهایت هم با استراتژی فروش، یک جزوه راهنما برای کمک به دریافت کسب گواهی مربی شخصی را به مشتریان میفروشد.
۲. استراتژی تولید محتوا GoPro – تولیدکننده دوربینهای اکشن
همه نام گوپرو را با دوربینهای مشهور اکشن کم این کمپانی شنیدهایم. این شرکت اکنون به مشهورترین برند تولیدکننده دوربینهای اکشن که برای فیلمبرداری از صحنههای مهیج ورزشی استفاده میشود، تبدیل شده است.
این کمپانی در ابتدا تصمیم گرفت یک کانال یوتیوبی راهاندازی کند و ویدیوهایی که با استفاده از دوربینهای خودش در فعالیتهای مهیج ورزشی ثبت میکند را در آن به اشتراک بگذارد. جنبشی که این برند راهاندازی کرد، به سرعت محبوب شد و کاربران زیادی به آن پیوستند. تنها در عرض یک روز بیش از ۶ هزار ویدیو در یوتیوب با نام GoPro منتشر شد. این استراتژی، باعث شد درآمد کمپانی گوپرو در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۱ با رشد ۱۳ درصدی همراه شود و به ۳۱۷ میلیون دلار برسد.
۳. استراتژی تولید محتوا MMLaFleur – فروشگاه آنلاین لباس
همانطور که میدانید خرید اینترنتی لباس، یکی از سختترین کارهای جهان است. اینکه بتوانید اعتماد مخاطب را به دست بیاورید تا از شما خرید کند، بسیار دشوار است. اما در این بین فروشگاههای آنلاینی وجود دارد که توانستهاند مشتریان زیادی را هم به دست بیاورند. فروشگاه آنلاین لباس زنانه MMLaFleur موفق شده با تدوین یک استراتژی تولید محتوا مؤثر، به موفقیت بزرگی دست پیدا کند و به یکی از بزرگترین لباسفروشیهای زنانه در جهان تبدیل شود.
این فروشگاه برای موفقیت، از مدلهای مشهور زن در جهان استفاده کرده و تصاویر آنها را به اشتراک گذاشته است. آنها نیاز مشتریان آنلاین لباس را فهمیدهاند و با انتشار عکسها و ویدیوهایی از جنس و کیفیت دوخت لباسهایشان، به خوبی اعتماد آنها را جلب کردهاند.
۴. استراتژی تولید محتوا دیجی کالا – فروشگاه آنلاین
دیجی کالا، جزو اولین فروشگاههای آنلاین کشور است و اکنون به بزرگترین فروشگاه آنلاین و شرکت توزیع کننده محصول در ایران تبدیل شده است. این شرکت در ابتدا کار خودش را با تولید محتوای بررسی محصولات دوربین آغاز کرد. سپس وقتی دید که با استقبال مخاطبان مواجه شده، به این فکر افتاد که خودش هم محصول بفروشد. بر همین اساس یک استراتژی قدرتمند محتوایی را ایجاد کرد که حاصل آن چیزی است که اکنون میبینید.
در حال حاضر دیجی کالا توانسته مشتریان بیشماری را از سراسر ایران به دست بیاورد و همچنان از کانالهای مختلفی مثل شبکههای اجتماعی، ایمیل و وبسایت، برای محصولاتش تولید محتوا میکند.
آموزش طراحی استراتژی محتوا
حالا که فهمیدیم استراتژی تولید محتوا چیست و چه نوعهایی دارد، باید بدانیم که چگونه یک استراتژی محتوایی خوب و مؤثر تولید میشود. برای تدوین یک استراتژی چندین سوال مهم وجود دارد که شما ابتدا باید به آنها پاسخ دهید:
- چه کسی قرار است محتوا را ببیند؟ مخاطب هدف محتوای شما چه کسی است؟ برای چه تعداد مخاطب، محتوا تولید میکنید؟ همانطور که ممکن است کسب و کار شما بیش از یک نوع مشتری داشته باشد، استراتژی محتوایی شما نیز میتواند بیش از یک نوع کاربر را در نظر بگیرد. استفاده از انواع مختلف محتوا و کانالهای انتشار، به شما کمک میکند محتوایی را ارائه کنید که برای پرسوناهای مختلفی طراحی شدهاند.
- قرار است چه نیازی از مخاطب خود را برطرف کنید؟ در حالت ایدهآل محصول یا خدمات شما قرار است یکی از نیازهای مخاطب را برطرف کند. محتوای شما این نیاز مخاطب را پیدا کرده و به او آموزش میدهد که چگونه باید نیازش را تأمین کند. این باعث کسب اعتبار از سوی برند شما خواهد شد.
- چه چیزی شما را متمایز از دیگران میکند؟ رقبای شما هم سالهای سال است که روی همین محصولات و خدمات کار میکنند. بنابراین نیازهای مخاطبان را بهتر از شما میشناسند. بنابراین باید بدانید که چه چیزی میتواند شما را از آنها متمایز کند و باعث شود کاربران شما را انتخاب کنند. شما باید ثابت کنید که ارزش دیده شدن را دارید. این پیام را میتوانید با محتوای خود به مخاطبان منتقل کنید.
- قرار است روی چه نوع محتوایی متمرکز شوید؟ برای اینکه بفهمید روی چه نوع محتوایی قرار است تمرکز کنید، باید ببینید که مخاطبان شما از چه پلتفرمهایی استفاده میکنند. در حال حاضر وبسایت و اینستاگرام، دو کانال بسیار محبوب هستند که میتوانند میلیونها کاربر را به سمت کسب و کار شما هدایت کنند.
- چگونه باید تولید محتوا و انتشار آن را مدیریت کنید؟ شما باید بدانید که چه کسی قرار است چه محتوایی را تولید کند؟ قرار است آن محتوا کجا منتشر شود و قرار است در چه زمانی این کار صورت بگیرد. شاید در یک تیم تولید محتوا کوچک این مدیریت آسان باشد، زیرا تصمیم گیرنده تنها یک نفر است؛ ولی وقتی کسب و کار شما بزرگتر میشود، لازم است که با چندین تیم محتوا کار کنید. در نتیجه این موضوع پیچیدهتر میشود.
وقتی به این سوالها پاسخ دادید، میتوانید سند استراتژی محتوا کسب و کار خودتان را تدوین کنید. در ادامه تمام گامهای لازم برای انجام این کار را با هم بررسی میکنیم.
گام اول: هدفگذاری کنید
برای رسیدن به اهداف باید برنامهریزی کنیم. فرقی نمیکند به دنبال طراحی استراتژی تولید محتوا در اینستاگرام یا استراتژی محتوا برای سایت هستید، نخستین گام تعیین کردن اهدافی که قرار است به آنها برسید. شما همچنین باید برنامهریزی کنید که برای رسیدن به آنها باید چه کارهایی انجام دهید. هدف شما میتواند فروش محصولات یا افزایش ترافیک ورودی سایت و نرخ تبدیل باشد.
گام دوم: مخاطبانتان را بشناسید
شناخت مخاطب بسیار سخت، ولی مهم است. شما باید بدانید که مخاطبانتان از چه قشری هستند، چه نیازهایی یا مشکلاتی دارند و به چه نوع محتوایی بیشتر علاقهمند هستند. این به شما کمک میکند که بدانید چگونه باید در وبسایت یا پیج اینستاگرامی خود فعالیت کنید.
گام سوم: رقبای خود را بشناسید
شما باید رقبا را در گروههای مختلفی دستهبندی کرده و درک بهتری از آنها پیدا کنید. قرار است در چه زمینهای فعالیت کنید؟ بگردید و کسب و کارهایی که در همان زمینه فعالیت میکنند و رتبههای خوبی در گوگل یا اینستاگرام پیدا کردهاند را پیدا کنید. روی چه کلمات کلیدی یا محصولاتی با آنها رقابت دارید؟ محتوای آنها چه ویژگیهایی دارد که باعث موفقیت آنها شده است.
گام چهارم: چه نوع محتوایی برای کسب و کار شما بهتر است؟
اگر قرار است در اینستاگرام فعالیت کنید، عکس و ویدیو مهمترین بخش محتوای شما است و کپشن را نیز در بر میگیرد. اما اگر بیشتر روی محتوای متنی تمرکز دارید، وبسایت میتواند بستر بهتری برای تولید محتوای مورد نیاز شما باشد. همچنین اگر اینستاگرام را برای فعالیت انتخاب کردهاید، دست شما در تولید انواع محتوا مثل استوریهای کوتاه چند ثانیهای، پستها و ویدیوهای بلند چند دقیقهای IGTV باز است.
گام پنجم: کلمات کلیدی و موضوعات خود را مشخص کنید
باید موضوعات و کلمات کلیدی را مشخص کنید که بهترین اثرگذاری را برای کسب و کار شما دارند. موضوع شما میتواند از بین اخبار، معرفی محصول، مقایسه، آموزش و غیره انتخاب شود. برای پیدا کردن موضوع تولید محتوا در اینستاگرام میتوانید از پیجهای رقیب یا پیجهای محبوب بینالمللی مرتبط با کسب و کار خود استفاده کنید. برای انتخاب کلمات کلیدی وبسایت هم میتوانید از سرویسهای مختلفی مثل Kwfinder.com استفاده کنید.
گام ششم: یک تقویم محتوایی ایجاد کنید و طبق آن محتوا را منتشر کنید
اکنون که هم هدف خود را میدانید، هم شناخت خوبی از مخاطبان خود پیدا کردهاید و میدانید که باید برای چه موضوعاتی تولید محتوا کنید، وقت آن رسیده که یک تقویم محتوایی بسازید. تقویم محتوایی یک برنامهریزی از پیش تعیین شده برای انتشار منظم محتوا است. این یعنی هیچ کاری دقیقه نود انجام نخواهد شد. این کار باعث میشود خروجی کار شما بینقص باشد و محتوای باکیفیتی را منتشر کنید.
جمعبندی
لازمه کسب و کار موفق در هر زمینهای، تولید محتوای باکیفیتی و مؤثر است. اما موفقیت بدون تدوین استراتژی تولید محتوا امکانپذیر نیست. شما در استراتژی خود سلیقه و نیاز مخاطبان و همینطور نوع محتوایی که قرار است تولید کنید را مشخص میکنید. سپس بر اساس آن برنامهریزی کرده و فعالیت میکنید. برای طراحی استراتژی محتوا لازم است شرایط مختلفی سنجیده شود و نکاتی رعایت شود تا بتوانید بیشترین بازخورد را بگیرید.
سلام به شرکت خوب کد سئو
بسیار مطلب خوب و آموزنده بود
من پس از مدت ها تنبلی تصمیم گرفتم بالاخره یک استراتژی بازاریابی محتوایی برای سایت شخصیم طراحی بکنم که نتیجش واقعا معرکه بود
بنظرم اگر تدوین استراتژی محتوا انجام ندادید اصلا شروع به سئو کردن سایت نکنید
بازم ممنون که اینقدر با حوصله موارد رو توضیح دادید
سلام آقا/خانم موسوی
خوشحالیم که توانستید از این روش سایت خودتان را بهبود بدید
سلام
برای انجام طراحی این استراتژی شما خدمات هم میدید؟
اگر ممکن هستش هزینه رو نحوه همکاری رو به ایمیل ************* ارسال بفرمایید
متشکرم
سلام خانم لیلا قاسمی
بله البته شما می توانید از طریق صفحه خدمات تولید محتوای متنی آدرس سایت و زمینه فعالیتتون رو بفرمایید تا ما طراحی استراتژی محتوا را انجام دهید برای شما
بابت هزینه های هم به صورت آنلاین می توانید قیمت ها را مشاهده کنید
ببخشید من متوجه نشدم دقیقا کجا صفحه باید هزینه ها رو ببینم؟
در قسمت پکیج محتوا سایت می توانید آنهایی که طراحی استراتژی دارند را انتخاب بفرمایید
بسیار عالی. میشه انواع مدل های تدوین استراتژی محتوایی را هم بفرمایید لطفا
سلام آقای علیزاده بله البته
مدل تعریف مخاطب (Audience-Centric Model): در این مدل، شما ابتدا بازار هدف خود را تعیین میکنید و سپس محتواهای خود را بر اساس نیازها، مشکلات، و تمایلات این مخاطبان ایجاد میکنید.
مدل قصهگویی (Storytelling Model): در این مدل، شما داستانهای جذاب و مفهومی ایجاد میکنید که باعث ارتباط عمیقتر مخاطبان با برند یا محصول شما میشود.
مدل محتوای چرخه خرید (Buyer’s Journey Model): در این مدل، محتواهای مختلفی بر اساس مراحل مختلف فرآیند خرید مانند شناخت، ارزیابی، و تصمیمگیری ایجاد میشود.
مدل محتوای ارتباطی (Relational Model): در این مدل، تاکید بر ایجاد ارتباطهای دائمی با مخاطبان است و محتواها به منظور تقویت رابطه با مخاطبان تولید میشوند.
مدل تخصصی (Subject Matter Expert Model): در این مدل، محتواها توسط کارشناسان حوزه به منظور ارائه دانش و اطلاعات تخصصی ایجاد میشوند.
مدل محتوای تفریحی و سرگرمکننده (Entertainment Model): در این مدل، محتواها با هدف تفریح و جذب توجه مخاطبان ایجاد میشوند، معمولاً با استفاده از جذابیتهای تئاتری یا سینمایی.
مدل آموزشی و آموزشمحور (Educational Model): در این مدل، محتواها به منظور آموزش مخاطبان و انتقال دانش و مهارتهای جدید ایجاد میشوند.
مدل محتوای اجتماعی (Social Media Model): در این مدل، تولید محتواها برای پلتفرمهای رسانههای اجتماعی و تعامل با جامعه آنلاین در نظر گرفته میشود.
نظر دهید