آخرین مقالات

طراحی سایت با جوملا یا وردپرس کدام بهتر است؟ + مقایسه هر کدام

با افزایش محبوبیت دیجیتال مارکتینگ، شاهد گرایش بسیاری از کسب‌وکارهای محلی به فضای مجازی و ساخت یک سایت برای تبلیغ محصولات یا خدمات خود بودیم. طراحی و پیاده‌سازی یک سایت به لطف سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS) هیچ‌وقت از این آسان‌تر نبوده است. اما در بین تمام سیستم‌های مدیریت محتوایی که وجود دارد، دو سیستم وردپرس و جوملا یک سر و گردن از سایر رقبا بالاتر هستند. اما سوال اینجاست که وردپرس بهتر است یا جوملا؟ ما در این پست با بررسی و مقایسه هر یک از این سیستم‌ها، تردیدهای شما در انتخاب یک سرویس CMS خوب را از بین می‌بریم.

جوملا و وردپرس هر یک دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. مهم‌ترین چیزی که باعث متمایز شدن این دو نسبت به دیگر سیستم‌های CMS شده جامعه فعال، استفاده آسان و امکانات غنی در شخصی‌سازی صفحات وب آن‌ها است. اما قبل از اینکه بخواهیم به تفاوت‌های طراحی سایت با جوملا یا وردپرس بپردازیم، بد نیست کمی با تاریخچه این دو پلتفرم آشنا شویم.

وردپرس چیست؟
وردپرس چیست؟

وردپرس چیست؟

وردپرس در سال ۲۰۰۳ ابتدا به عنوان یک پلتفرم وبلاگ‌نویسی آغاز به کار کرد. اما فراتر از آنچه که انتظار می‌رفت به رشد خود ادامه داد تا به یک CMS حرفه‌ای و البته رایگان تبدیل شود. این پلتفرم به زبان PHP نوشته شده و در پایگاه داده MySQL ذخیره می‌شود. استفاده از این پلتفرم آسان است، شما می‌توانید به‌راحتی هر نوع سایتی را با آن بسازید و با اکوسیستم عظیمی از افزونه‌ها تم‌های وردپرسی، سایت خود را شخصی‌سازی کنید. وردپرس یکی از محبوب‌ترین سیستم‌های مدیریت محتوا است و اکنون بیش از ۶۰ میلیون وب‌سایت از جمله سایت‌های مشهوری مثل مجله خبری نیویورک تایمز، بنیاد اوباما و بی‌بی‌سی آمریکا با استفاده از آن راه‌اندازی شده‌اند.

جوملا چیست؟
جوملا چیست؟

جوملا چیست؟

جوملا در سال ۲۰۰۵ به عنوان یک پلتفرم CMS منبع باز آغاز به کار کرد که به زبان PHP نوشته شده و در پایگاه داده MySQL ذخیره می‌شود. درست مثل وردپرس، این سیستم نیز رایگان است و کاربران می‌توانند با استفاده از آن سایت خودشان را راه‌اندازی کنند.

با استفاده از این پلتفرم هم می‌تواند انواع سایت و تالار گفتگو را راه‌اندازی کرد؛ ولی با توجه به مواردی که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد، کمتر از وردپرس توانسته کاربران را مجاب به استفاده برای راه‌اندازی یک سایت جدید کند. از جمله وب‌سایت‌هایی که از سیستم مدیریت محتوای Joomla استفاده می‌کنند می‌توان به اداره حسابرسی فدرال سوئیس، اپسون آمریکا و سایت خبری آی‌تی‌وایر اشاره کرد. اما برای تصمیم‌گیری در مورد شروع طراحی سایت با جوملا یا وردپرس شما باید بیشتر با جزئیات این دو CMS آشنا شوید.

طراحی سایت با جوملا یا وردپرس
طراحی سایت با جوملا یا وردپرس

مقایسه وردپرس و جوملا

گرچه این دو سیستم مدیریت محتوا خوب و غنی هستند؛ اما تفاوت‌های اساسی با یکدیگر دارند که انتخاب بین وردپرس یا جوملا را برای کاربران سخت می‌کند. ما در ادامه می‌خواهیم این دو پلتفرم را از ابعاد مختلفی با یکدیگر مقایسه کنیم و به پاسخ مشخصی برای این سوال که «وردپرس بهتر است یا جوملا» برسیم.

۱. سادگی استفاده

وردپرس به سادگی استفاده شهرت پیدا کرده که باعث شده بسیاری از کاربران به سمت آن گرایش پیدا کنند. نصب و استفاده از آن بسیار آسان است و کنترل پنل ساده آن به تمام مبتدیان اجازه می‌دهد در کمترین زمان با بخش‌های مختلف آن آشنا شوند. بک‌اند ساده و تمیزی دارد و همه‌چیز از طریق داشبورد آن در دسترس است.

از طرفی دیگر جوملا کاملاً متفاوت است و یک فرد مبتدی بدون دانش اولیه نمی‌تواند به‌آسانی آن را نصب و راه‌اندازی کند. در صورتی که برای آموزش دیدن Joomla وقت بگذارید، می‌توان به عنوان یک CMS ارزشمند به آن نگاه کرد؛ اما گزینه‌های بسیار زیادی که در تنظیمات دارد و سختی استفاده، کاربران را به سمت استفاده از WordPress ترغیب می‌کند. بنابراین انتخاب طراحی سایت با جوملا یا وردپرس کاملاً به این بستگی دارد که چقدر می‌توانید برای یادگیری این دو سیستم مدیریت محتوا وقت بگذارید.

۲. طراحی و شخصی‌سازی

یکی از عمده‌ترین دلایلی که باعث شده وردپرس و جوملا به محبوب‌ترین سرویس‌های CMS تبدیل شوند، امکان ساخت انواع مختلفی سایت توسط این دو است. هر دو پلاگین‌ها و تم‌های متنوعی را در دسترس کاربران قرار می‌دهند که ساخت و طراحی سایت را آسان می‌کند. اما شاید در مقایسه وردپرس و جوملا، این WordPress باشد که دست کاربر را بازتر می‌گذارد.

این CMS‌ محبوب صدها پوسته رایگان وردپرس و هزاران تم پولی را در اختیار کاربران می‌گذارد. علاوه بر این، شما می‌توانید برای طراحی سایت خود از بیش از ۵۹ هزار پلاگین رایگانی استفاده کنید که به شما اجازه ساخت یک سایت فروشگاهی،‌ تجاری یا وبلاگ را تنها با درگ و دراپ کردن و بدون هیچگونه دانش برنامه‌نویسی می‌دهند.

در آن سمت گرچه جوملا هم پتانسیل شخصی‌سازی زیادی دارد، اما فاقد کتابخانه قالب‌های رسمی است و باید از منابع متفرقه آن‌ها را دانلود کنید. این CMS هم افزونه‌های مختلفی را در دسترس کاربران می‌گذارد که می‌توانند برای بهبود سایت خود از آن‌ها استفاده کنند؛ ولی وسعت آن‌ها به اندازه پلاگین‌های WordPress نیست.

از این‌ها گذشته وردپرس، جامعه متخصصان بسیار وسیع‌تری در ایران دارد که اکثر قالب‌ها و افزونه‌های آن توسط برنامه‌نویسان ایرانی به زبان فارسی ترجمه شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۳. بهینه‌سازی موتور جستجو (SEO)

وقتی به نسخه خام این دو پلتفرم نگاه می‌اندازیم، جوملا با توجه به اینکه امکان اضافه کردن توضیحات متا و کلمه کلیدی برای مباحث جدید را ارائه می‌کند، یک گام جلوتر از وردپرس ایستاده است. اما بدون نصب پلاگین نمی‌توان از تمام ظرفیت‌های سئو این دو CMS استفاده کرد. اینجاست که افزونه سئو Yoast SEO در وردپرس، پلاگین بسیار قدرتمندتری نسبت به نمونه‌های مشابه در جوملا است و کاربر به راحتی می‌توان آن را راه‌اندازی کند.

مقایسه محبوبیت طراحی سایت با جوملا یا وردپرس
مقایسه محبوبیت طراحی سایت با جوملا یا وردپرس

این افزونه می‌تواند با سه رنگ قرمز، زرد یا سبز به مبحث ایجاد شده نمره بدهد و برای بهبود مطلب از نظر سئو نکاتی را متذکر شود. شما در جوملا هم می‌توانید از پلاگینی به نام EFSEO استفاده کنید که عملکردی تقریباً مشابه Yoast‌ دارد،‌ ولی از برخی جهات مثل پیشنهادهای بهبود نمره سئو، ضعیف‌تر عمل می‌کند.

بسیاری از تم‌های وردپرسی دارای ویژگی‌های ذاتی سئو مثل نشانه‌گذاری‌های اسکیما، نمایش موقعیت کنونی کاربران و غیره هستند. وردپرس به شما اجازه می دهد برای پست‌های خود برچسب ایجاد کنید؛ چیزی که جوملا بدون نصب افزونه این اجازه را نخواهد داد. همچنین می‌توانید ساختار پیوندهای دائمی را بهینه کنید. وردپرس به معنای واقعی دیجیتال مارکتینگ را آسان می‌کند. آن به راحتی به شبکه‌های اجتماعی متصل می‌شود و امکانات پیشرفته آنالیز سایت را در اختیار شما می‌گذارد،‌ در حالی که استفاده از تمام این امکانات رایگان و خیلی آسان است.

گرچه جوملا هم یک پلتفرم سئو پسند است، اما راه‌اندازی و تنظیمات پیچیده‌تری دارد. به طور مثال شما حتماً باید گزینه Search Engine Friendly URL را برای یو‌آر‌ال‌های سایت خود فعال کنید تا آن‌ها هم توسط کاربران و هم خزنده‌های موتورهای جستجو مشاهده شوند. همچنین برای خلاص شدن از شر index.php از آدرس صفحه اصلی سایت و همچنین امکان اضافه کردن متا داده و تایتل تگ به آن، حتماً باید URL rewriting را فعال کنید.

۴. امنیت

جوملا یا وردپرس هر دو از نظر امنیتی در سطح بسیار خوبی قرار دارند. البته با توجه به محبوبیت بسیار بالای WordPress، هدف شیرین‌تری برای هکرها و مهاجمان اینترنتی است. با این حال هزاران افزونه وجود دارد که شما از امنیت و سازگاری افزونه‌ها و تم‌هایی که روی این CMS نصب می‌کنید اطمینان پیدا کنید. شما همچنین برای بالا بردن امنیت سایت خود و کاربرانتان می‌توانید یک گواهی SSL تهیه کنید و با استفاده از پلاگین‌ها آن را روی سایت وردپرسی خود فعال کنید.

درست مثل WordPress، پلتفرم Joomla نیز با برخی خطرهای ناشی از نصب افزونه‌ها و تم‌های آلوده مواجه است. اما در حالی که وردپرس برای راه‌اندازی SSL به نصب یک پلاگین اضافی نیاز دارد، جوملا خودش قابلیت ذاتی Joolma Rorce SSL را برای فعال کردن پروتکل SSL ارائه می‌کند.

جمع‌بندی

پاسخ به این سوال که وردپرس بهتر است یا جوملا، کار آسانی نیست، ولی با مقایسه وردپرس و جوملا، می‌توان این گونه نتیجه‌گیری کرد که پلتفرم WordPress از نظر پلاگین‌ها و تم‌ها و همچنین جامعه متخصصان ایرانی چند گام جلوتر از رقیب است. در حالی که جوملا پلتفرم انعطاف‌پذیری است و بسیاری از کاربران ترجیح می‌دهند از آن برای راه‌اندازی سایت خود استفاده کنند، ولی کار کردن با آن دشوار است و وقتی یک کاربر تازه‌کار که تخصص زیادی در حوزه طراحی سایت ندارد از ما می‌پرسد « وردپرس یا جوملا»، ما به او CMS رایگان وردپرس را پیشنهاد می‌کنیم.

5/5 - (1 امتیاز)

گفتگو کنید

1 نظر

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط