اگر به دنبال پلتفرمی هستید که بتوانید کسب و کار خود را به یک برند شناخته شده در سراسر جهان تبدیل کنید، لینکدین (LinkedIn) بهترین گزینه انتخابی است. در دنیای کسب و کار دیجیتال کمتر کسی پیدا میشود که اسم شبکهی اجتماعی محبوبی همچون لینکدین را نشنیده باشد. لینکدین بزرگترین و حرفهایترین پلتفرم تخصصی متشکل از کسب و کارها، برندها و افراد مجرب در انواع زمینهها است.
این شبکه اجتماعی گسترده در حال حاضر ۸۰۰ میلیون کاربر فعال از سراسر جهان دارد که حاکی از میزان محبوبیت و کارآمدی آن است. پلتفرم لینکدین امکان کار در مقیاس جهانی را برای کسب و کارهای سراسر جهان فراهم کرده است. افراد می توانند در بستر این پلتفرم کسب و کار خود را معرفی کرده، پرورش داده و آن را تبدیل به یک برند کنند.
همچنین در لینکدین امکان کاریابی، یافتن نیروهای متخصص، تبلیغات و بازاریابی و شبکه سازی قدرتمند نیز مهیا شده است. با وجود تاثیر فراوانی که لینکدین میتواند بر توسعه کسب و کارها داشته باشد، در ایران به هنگام تدوین استراتژی تبلیغات در شبکه های اجتماعی، چندان به این پلتفرم توجهی نمی شود!
علت این موضوع شاید این باشد که افراد با لینکدین و استراتژی های بازاریابی آن، زیاد آشنایی ندارند. اکنون سوالی که پیش میآید این هست که چطور می توان در لینکدین یک کسب و کار را توسعه داد؟ آیا می شود با سفارش تولید محتوا مخصوص این پلتفرم رشد در بیزینس را شاهد بود؟ یا اصلا چطور می شود یک رزومه کاری خوب و حرفهای از کسب و کار یا مهارت های خود ایجاد کرد؟ اگر میخواهید جواب سوال هایتان را بیابید، تا انتهای مقاله با ما در وبسایت کدُ سئو همراه باشید.
لینکدین مارکتینگ یا بازاریابی در لینکدین چیست؟
لینکدین نیز مانند پلتفرمهایی همچون اینستاگرام و فیسبوک، یک شبکه اجتماعی است. بدین معنا که ساختارها و استراتژی های بازاریابی در لینکدین، تا حدی به یکدیگر شباهت دارند. در واقع لینکدین مارکتینگ یکی از زیر مجموعههای سوشال مدیا مارکتینگ و دیجیتال مارکتینگ است. در نتیجه، لینکدین بستری برای ساخت ارتباطات مستمر و قوی، جلب اعتماد مشتریان و برندسازی فراهم میکند.
همانطور که گفتیم بازاریابی در لینکدین یکی از شاخههای بازاریابی دیجیتال است. در دیجیتال مارکتینگ، برخلاف بازاریابی سنتی، تمرکز تنها بر روی فروش مستقیم نیست و زمانی کسب و کار شما پیشرفت میکند و به فروش خوبی میرسد که ابتدا از طریق تولید محتوای ارزشمند و مستمر، اعتماد مخاطبان را جلب کرده و سپس محصولات و خدمات خود را به آنها ارائه دهید. در نتیجه باید با یکسری استراتژیها و روشها آشنا شوید تا از این طریق بتوانید اهدافتان را تحقق بخشید.
مزیت بازاریابی در بستر لینکدین
اول از همه، مهمترین مزیت پلتفرم لینکدین، انتشار رایگان محتوا در بستر آن است. شما برای اینکه کسب و کار خود را در بستر لینکدین توسعه و پرورش دهید، نیاز به پرداخت هیچ هزینهای ندارید. ضمن اینکه با توجه به تعداد بیشمار کاربران این شبکه، شما با تعیین یک استراتژی درست و هدفمند به راحتی میتوانید کسب و کار خود را تبدیل به یک برند کنید، به گونهای که در سراسر جهان مطرح شود.
شما با کار کردن بر روی بستر لینکدین، در واقع با یک تیر چند نشان خواهید زد! لینکدین تنها شبکه اجتماعی است که شرکتها و نیرویهای کار در کل جهان را با یکدیگر مرتبط میکند؛ نیروهای مستعد و توانمند میتوانند در بستر لینکدین رزومه سازی انجام دهند و شرکتهای معتبر با بررسی رزومه و پروفایل این افراد، آنها را جذب مجموعه خود میکنند.
ضمن اینکه صاحبین کسب و کار می توانند افراد یا شرکتهایی که در زمینه شغلی مشابه و مرتبط با آنها فعالیت میکنند را پیدا کرده و با آنها ارتباط بگیرند. به نوعی از طریق این پلتفرم شما میتوانید رقبای خود را به آسانی شناسایی کرده و استراتژی های شغلی آنها را تحلیل کنید. همچنین آمارها نشان می دهد که ایجاد سرنخ (لید) یا مشتری راغب از طریق لینکدین، تقریبا سه برابر فیسبوک و توییتر است.
آموزش استراتژیهای بازاریابی در لینکدین
اکنون که میزان موثر بودن کار در بستر لینکدین بر رشد کسب و کارتان را درک کردید، میخواهیم شما را بیشتر با این شبکه اجتماعی قدرتمند آشنا کنیم. همانطور که گفتیم توسعه کسب و کار از طریق لینکدین به واسطه تولید محتوای جذاب، خلاقانه و ارزشمند اتفاق میافتد. به غیر از این مورد، با یکسری استراتژیهای دیگر نیز لازم است آشنا شوید تا کسب و کارتان رشد بهتری داشته باشد. برای درک بهتر استراتژی ها، تعدادی از پیجها و نمونه های موفق خارجی و ایرانی را نیز معرفی کردهایم.
استراتژی اول : انتشار پست های خلاقانه به صورت منظم
اول از همه باید یک استراتژی معین برای انتشار پستهایتان به صورت منظم داشته باشید. چیزی که شاید چندان مهم به نظر نرسد، اما ناخودآگاه در ذهن مخاطب شما ماندگار میشود.
برای مثال، HP که یکی از پیج های موفق و پر بازدید در زمینه فناوری اطلاعات است، به صورت منظم چندین پست را در طی روزهای مشخص هفته منتشر میکند. برند محبوب و مشهور Nike نیز در صفحه لینکدین خود، چند پست را در طول هفته منتشر میکند.
در صورتی که کمپانی Hays، یکی از برندهای محبوب لینکدین در زمینه استخدام و کاریابی، و Schneider، برندی معتبر و معروف در زمینه ساخت قطعات الکتریکی و اکترونیکی، به صورت روزانه چندین پست منتشر میکنند.
تعیین تعداد پست هایی که میخواهید در طی روز یا در طول هفته به اشتراک بگذارید، بر عهده خودتان است. اما خب مسلما به هنگام شروع کار در بستر لینکدین، به دلیل نوپا بودن پیج، ممکن است احتیاج باشد تعداد پست بیشتری انتشار دهید تا کمی پیجتان دیده شود.
در بین نمونه هایی که ذکر کردیم یک وجه اشتراک وجود دارد؛ تمامی این کمپانی ها یک زمانبندی منظم برای انتشار محتوای خود در نظر گرفتهاند. این زمانبندی هم به الگوریتم پیج شما کمک میکند و هم به نوعی موجب جلب اعتماد مخاطبین شما میشود، خصوصا اگر محتوایی که منتشر میکنید آموزنده و جذاب باشد.
در پلتفرمهای اجتماعی مانند لینکدین، همه چیز حول محتوای صفحه ی شما میچرخد. مسلما هر چقدر محتوای پیجتان جذاب، متفاوت، آموزنده و خلاقانه باشد، مخاطبین شما بیشتر میشود و این در انتها موجب افزایش مشتریان بالقوه و معتمد و افزایش فروش یا ارائه خدمات شما می شود.
استراتژی دوم : ساخت یک پروفایل حرفه ای
اگر به صفحات پروفایل کسب و کارهای موفق و برندهای مشهور در لینکدین نگاهی بیاندازید، یک نکته توجهتان را جلب میکند؛ اینکه شما می توانید توضیحات دقیق و کاملی در رابطه با زمینه فعالیت شرکت، اهداف سازمانی، اطلاعات تماس، آدرس وبسایت و شبگه های اجتماعی دیگر به دست آورید. یک پروفایل کامل و حرفهای، پرستیژ کسب و کار شما را نشان میدهد و ضمنا هر چقدر خود را دقیقتر معرفی کنید، مخاطبان بیشتر مشتاق میشوند تا صفحه شما را دنبال کنند.
برای مثال، اگر نگاهی به پروفایل صفحه لینکدین شرکت Cisco بیاندازید، یکی از مجرب ترین شرکتها در زمینه سیستمهای نرم افزاری و سخت افزاری، با توضیحاتی کامل و در عین حال مختصر درباره مجموعه مواجه خواهید شد که همه چیز داخل آن ذکر شده است.
استراتژی سوم : استفاده از نام تجاری یا رنگ سازمانی برند
این استراتژی به برندسازی کسب و کار شما میتواند کمک کند. همانطور که میدانید برندهای معروف و شناخته شده از نام برند یا رنگ سازمانی برند خود در پست ها و تصاویر گرافیکی که منتشر میکنند، بهره میبرند.
استفاده از رنگ سازمانی شرکت در هر نوع محتوای تصویری که منتشر میشود، به مرور زمان در ذهن مخاطب شما حک میشود و بعدا هرگاه این رنگ به چشم مخاطب بخورد، برند شما به ذهن او میآید. این دقیقا رمز برندهای مشهور و کسب و کارهای موفق است که خود را به نوعی در ذهن مخاطب ماندگار کنند.
مثلا کمپانی Schneider تقریبا در تمام پستهای صفحه خود از رنگ سبز آهکی (رنگ سازمانی کمپانی) استفاده میکند. برند HP نیز در تمامی پشتهایش از رنگ آبی روشن کلاسیک بهر میبرد.
استراتژی چهارم : تحلیل رقبا
یکی از عوامل موثر در موفقیت هر کسب و کاری، شناخت رقبا و بررسی استراتژیهای کاری آنهاست. پلتفرم لینکدین نیز این امکان را برای شما فراهم کرده است که بتوانید رقبای خود را آنالیز کنید. مزیتی که بررسی و تحلیل رقبا برای شما به همراه دارد این است که میتوانید از میزان فعالیت آنها، برنامههایشان برای آینده، تعامل آنها با مخاطبان و نوع محتوایی که منتشر میکنند، مطلع شوید.
استراتژی پنجم : شناخت مخاطبین خود و تلاش در حل مشکلات آنها
بهتر است بدانید که سیستم تعاملی لینکدین اغلب B2B محور است؛ بدین معنا که مخاطبین شما برخلاف سایر شبکههای اجتماعی، افراد عادی نیستند و در صورتی شما را دنبال خواهند کرد که محتوایی هدفمند و متمایز از سایرین، ارائه دهید. شما بسته به کسب و کارتان و خدماتی که ارائه میدهید، مخاطبین هدف مشخصی دارید.
این مخاطبین هدف زمانی جذب پیج شما میشوند که مشکلاتشان به کسب و کار شما گره بخورد. وقتی با بررسی رقبا و مشکلات مخاطبین هدف، بتوانید محتوایی خلق کنید که در آن به نوعی با مخاطب ابراز همدردی کرده و به او اطمینان دهید که راهکار مشکل اش نزد شماست، او در نهایت به یکی از مشتریان بالقوه شما تبدیل میشود.
یکی از نمونههای جالبی که به سبکی متفاوت توانسته اسم برند خود را بر سر زبانها بیاندازد، شرکتی به نام Woolworths است که دارای فروشگاههای زنجیره ای در کشورهای مختلف میباشد.
با توجه به زمینه فعالیت این شرکت، استفاده از محتوای اطلاعاتی یا آموزشی در صفحه لینکدین نتیجه جالبی به همراه ندارد. مثلا تصور کنید که این شرکت محتوایی از قبیل “آموزش خرید لبنیات یا تخم مرغ از سوپر مارکت” منتشر کند!
منتهی در عوض این برند استراتژی جالبی را برای توسعه کسب و کار خود در نظر گرفته است و از لینکدین به عنوان پلتفرمی برای برجسته سازی دستاوردهای شرکت و قدردانی از کارمندان مجموعه استفاده میکند.
جالب اینجاست که اگر پستهای صفحه این برند را بررسی کنید، خواهید دید که بیشتر کسانی که پستها را لایک کردهاند، کارکنان خود مجموعه هستند. یعنی تقریبا اکثر تعاملات بالای این مجموعه از سمت کارمندانش بوده است.
در واقع نکته ای که قصد بیان آن را داریم این است که هرچه مخاطبین خود و دغدغه های آنها را بیشتر بشناسید و درباره آنها تولید محتوا کنید، تعداد مشتریان بالقوه شما به مرور زمان زیادتر خواهد شد.