اگر تمام جنبه هایی که بر توسعه دیجیتال مارکتینگ اثر می گذارند را در نظر نگیرید یا اینکه بیش از حد جزئی نگر باشید؛ آیا در برنامه ریزی دیجیتال مارکتینگ موفق خواهید بود؟ بدون برنامه یا استراتژی از قبل طراحی شده، پیاده سازی یک برنامه بازاریابی دیجیتال موفقیت آمیز نخواهد بود و محکوم به شکست است. زمانی که در مورد بازاریابی دیجیتال صحبت به میان می آید، انجام درست آن مهم است؛ زیرا می تواند در یک کسب و کار، تفاوت ایجاد کند. به عنوان مثال، شرکت هایی که وبلاگ دارند 67 درصد بیشتر از آنهایی که وبلاگ ندارند، سرنخ برای کاربران ایجاد می کنند.
به یاد داشته باشید در دنیای اینترنت امروزی، هر فرد معمولی حدود 5000 تبلیغات می بیند، با این حساب ضروری است که شما به عنوان صاحب کسب و کار، در هر بخش از استراتژی خود کار کنید تا تبلیغات شما نیز برجسته شده و به مخاطبان هدفتان برسد و جزئی از آن 5000 تبلیغات باشد. در حال حاضر کانال های ارتباطی دیجیتال، اهمیت خاصی در موفقیت یک پروژه پیدا کرده اند. طبق داده های فوربز (مشهورترین مجله اقتصادی امریکا و جهان) در سال 2020، 55 درصد از جمعیت جهان به اینترنت دسترسی دارند، با این حساب می توان گفت بازاری با بیش از 2/4 میلیارد کاربر در انتظار کسب و کار شما است.
جالب است بدانید تلفن های همراه نقش مهمی در این تجارت بازی می کنند و 51 درصد تجارت دیجیتال از طریق دستگاه های تلفن همراه انجام می پذیرد. مسئله این است که ما نیز نباید از این بازار جهانی دور بمانییم و باید اطمینان حاصل کنیم که محتوا ما برای تلفن همراه مناسب است. تصمیم گیری در مورد یک مخاطب خاص، برخی از اهداف تجاری، ارزش پیشنهادی مناسب؛ برخی از جنبه هایی هستند که باید در هنگام ساختن یک نمونه برنامه دیجیتال مارکتینگ ایجاد شوند.
برنامه ریزی دیجیتال مارکتینگ چیست؟
در طرح برنامه ریزی دیجیتال مارکتینگ برخی موارد را نباید فراموش کرد؛ زیرا آنها به ما کمک می کنند تا کمپین های کسب و کار را بیان کرده و برنامه ریزی مناسب داشته باشیم:
- اهداف تجاری کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت
- استراتژی های دستیابی به اهداف در سطح دیجیتال
- کانال های مورد استفاده
- برنامه های اقدام و توسعه
- سرمایه گذاری و بودجه
- زمان بندی و نقشه راه
فیلیپ کارتر (یکی از پدران بازاریابی مدرن) معتقد است یک برنامه بازاریابی متداول به این شرح عمل می کند: «مشتری به عنوان نقطه شروع برای مستندسازی چگونگی دستیابی به اهداف استراتژیک سازمان از طریق استراتژی ها و تاکتیک های بازاریابی خاص در نظر گرفته می شود. همچنین با برنامه های بخش های دیگر مرتبط است.» بهتر است این بیانیه را در دسترس و به یاد داشته باشید تا تمرکز خود را از دست ندهید.
با در نظر گرفتن آنچه گفته شد، این سؤال پیش می آید آیا شرکت یا کسب و کار شما به یک برنامه ریزی دیجیتال مارکتینگ نیاز دارد؟ پاسخ کاملا مثبت است. اغلب کسب و کارها به یک نمونه برنامه دیجیتال مارکتینگ نیاز دارند تا:
- مشتریان خود را جذب و متقاعد کرده، کاری کنید که عاشق محصول یا خدمات شما شوند.
- تمام استراتژی ها و اقدامات لازم را برای دستیابی به مشتری هدف خود برنامه ریزی کنید.
- کمپین های بازاریابی خود را برای ارائه ارزش در هر مرحله تقسیم بندی کنید.
- قبل از توسعه مراحلی که ساختار یک طرح بازاریابی دیجیتال را تعریف میکند، باید با دامنه آنلاین شرکت، مخاطبان هدف، کانالهایی که باید در آن حضور داشته باشید و فعالیت های رقبای خود کاملا آشنایی داشته باشید.
آشنایی با ساختار گام به گام برنامه ریزی دیجیتال مارکتینگ
در این قسمت با ساختار گام به گام یک برنامه ریزی دیجیتال مارکتینگ مناسب آشنا می شوید.
مرحله اول: تجزیه و تحلیل موقعیت
اولین کاری که باید هنگام برنامه ریزی دیجیتال مارکتینگ انجام دهید، تحلیل داخلی و خارجی کسب و کار (تحلیل SOWT) است. این تحلیل به شما اجازه می دهد تا به نقاط قوت و نقاط ضعف که تحلیل داخلی بوده و به فرصت ها و تهدیدها که تحلیل خارجی است، بپردازید. هر کسب و کاری باید با استراتژی و سیستمی که در آن فعالیت می کند، همچنین نیازهای مشتریان و چگونگی رسیدگی به آنها، آشنایی داشته باشد. این نوع تجزیه و تحلیل به همان اندازه که کیفی بوده، کمی نیز هست زیرا به عواملی مانند عادات دیجیتال، واسطه ها، تأثیرگذاران و غیره توجه دارد.
استفاده از الگوبرداری (بنچ مارکینگ) از شرکت های بزرگ و موفق، یک روش رایج در کسب و کارها بوده که به شناسایی بهترین شیوه ها و استخراج نمونه برنامه دیجیتال مارکتینگ کمک بزرگی می کند.
از طرف دیگر باید یک مطالعه داخلی انجام داده تا با چگونگی وضعیت شرکت در عصر دیجیتال اطلاعات کسب کنید:
- آیا وب سایت کسب و کار شما، مشتری مدار است؟
- قابلیت استفاده و تجزیه مرور چگونه است؟
- آیا وبلاگ خود را به صورت دوره ای و با تغییرات، به روز می کنید؟
- موقعیت فعلی وب سایت چگونه است؟
- حضور کسب و کار شما، در شبکه های اجتماعی چگونه است؟
مرحله دوم: تعیین اهداف برنامه ریزی دیجیتال مارکتینگ
هنگامی که جایگاه خود را در بازار به دست آورده و نقاط قوت خود را در ذهن ها ایجاد کردید؛ تازه باید روی اهداف از پیش تعیین شده کار کنید. بدین صورت که باید روی تعیین اهدافی کار کنید که ایده روشنی از اینکه ادامه اقدامات، باید شما را به کجا ببرد، ایجاد کنید. هر برنامه ریزی و اقدامی باید برای به دست آوردن آن هدف، ایجاد شود.
در این بخش با در نظر گرفتن چارچوب اهداف SMART می توانید روی برنامه ریزی دیجیتال مارکتینگ کسب و کار خود کار کنید؛ یعنی اهداف باید دارای مشخصه های زیر باشند:
- مشخص (specific)
- قابل اندازه گیری (measurable)
- قابل دستیابی (attainable)
- مرتبط (relevant)
- به موقع (timely)
به عنوان مثال به هدف زیر توجه کنید:
«من می خواهم تعداد بازدید از وب سایت خود را افزایش دهم.»
آیا این هدف هوشمند است؟ جواب خیر است. به مثال زیر توجه کنید:
«من می خواهم در عرض سه ماه به 20000 بازدید در ماه از وب سایت خود برسم، برای رسیدن به این هدف باید کارهای X، Y و Z را انجام دهم.»
همان طور که می بینید این هدف دارای ویژگی های SMART بوده و هوشمند است.
مرحله سوم: تعریف استراتژی برنامه ریزی دیجیتال مارکتینگ
هنگامی که اهداف کسب و کار را مشخص کردید، برای دستیابی به آنها چه کارهایی باید انجام دهید؟ شخصی سازی در بازاریابی دیجیتال دارای اهمیت زیادی است. به همین جهت هنگام تعریف استراتژی برنامه ریزی دیجیتال مارکتینگ، موارد زیر را در نظر بگیرید:
- تقسیم بندی مخاطبان هدف: مخاطبان خود را بشناسید، بدانید سلیقه ها، نیازها یا ترجیحات آنها چیست. چگونه باید انتظارات آنها را برآورده کنید؟ برای ایجاد شخصیت خریدار، زمان بگذارید.
- موقعیت یابی: برای دستیابی به موقعیت مناسب، بسیار مهم بوده که در مورد ارزش پیشنهادی خود و آنچه مستلزم آن است، در دسترس باشید. لازم است بدانید پیشنهادهای خود را چگونه به طور کامل از طریق کانال های دیجیتال به مخاطب منتقل کنید. چرا کاربر یا مصرف کننده، به جای انتخاب رقیب، باید شما را انتخاب کند؟ کانال هایی که مخاطبان شما در آن حضور دارند مانند رسانه های اجتماعی، وبلاگ ها، ایمیل و غیره را مشخص کنید. علاوه بر موارد گفته شده، از صفحه درباره ما در وبلاگ یا وب سایت خود، پیشنهادهایی برای ارتباط داشته باشید.
- استراتژی محتوا: این مورد برای ایجاد، توزیع و مدیریت محتوای اصلی که موجب جذب کاربران می شود و برند را به عنوان مرجع در ذهن کاربران قرار می دهد، مهم است. به یاد داشته باشید بهتر است یک برنامه ارتباطی خاص (بازاریابی محتوا) را برای هر کانال خود ایجاد کنید. استراتژی محتوا، نمی تواند جدا از شخصیت خریدار باشد. شما باید محتوای خود را با توجه به شخصیت کاربران طراحی و ایجاد کنید. این گونه می توان تجزیه و تحلیل کرد که: چه نوع محتوا و در چه قالبی را مصرف می کنند؟ معیارهای مرجع آنها چیست؟ چه افراد یا گروهی را دنبال می کنند؟ هر چه اطلاعات بیشتری از نمایه آنها استخراج کنید، به تولید محتوای مناسب، نزدیکتر خواهید شد.
ابزارهای مورد نیاز استراتژی محتوا
استراتژی محتوا، یکی از موارد بسیار مهم بوده که بهتر است بیشتر به آن پرداخته شود. به همین جهت در این بخش به برخی از ابزارهای مورد استفاده برای اجرای استراتژی محتوا در برنامه ریزی دیجیتال مارکتینگ پرداخته می شود:
- تحقیق کلمات کلیدی: شناسایی کلمات کلیدی برای استفاده صحیح در محتوای خود برای بهبود ارگانیک موقعیت سئو، بسیار مهم است. انتخاب کلمات کلیدی مناسب برای هر استراتژی محتوا ضروری است زیرا این گونه کاربران به راحتی شما را در موتورهای جستجو پیدا می کنند.
- تقویم محتوا: تقویم محتوا برای اطمینان از منطقی بودن استراتژی شما، یک امر کلیدی است. این گونه به شما امکان می دهد در دراز مدت فکر کنید که چگونه ارزش ایجاد کرده و منابع خود را بهینه کنید، به ایجاد ایده ها نیز کمک قابل توجهی می کند. در یک تقویم محتوای مناسب باید تاریخ انتشار، نام نویسنده، موضوع پست، کلمه یا کلمات کلیدی و برچسب های مناسب در نظر گرفته شوند.
- ایجاد پست در شبکه های اجتماعی: نوشتن مقاله و عدم تبلیغ آن در شبکه های اجتماعی یک اشتباه بزرگ محسوب می شود. برای تاریخ انتشار و محتوای انتشار برنامه ریزی لازم را داشته باشید. کاراکترها، لینک ها، هشتگ ها و موارد دیگر را حتما در نظر داشته باشید. مهم است که تیم خود را در انتشار محتوا دخالت دهید. می توان به کارمندان پیشنهاد داد مقالات یا لینک هایی که به نظرشان جالب است در شبکه های اجتماعی شخصی خود مانند لینکدین و اینستاگرام به اشتراک بگذارند.
مرحله چهارم: استراتژی ها و تاکتیک های دیجیتال
بر اساس اهداف خود یعنی (جذب کاربر، تبدیل آن به مشتری و وفادار کردن آن) شروع به اجرای استراتژی های مختلف کنید:
- کمپین های بازاریابی ایمیلی راه اندازی کنید.
- از رسانه های اجتماعی غفلت نکنید.
- بهینه سازی وب سایت را فراموش نکنید.
- استراتژی های سئو را به روز رسانی کنید.
- برای تبلیغات رسانه های پولی، هزینه کنید.
فراموش نکنید که فرمت های ایجاد ارزش برای کسب و کار بسیار متنوع هستند. به طور مثال می توان وبینارهای رایگان ایجاد کرد، کتاب های الکترونیکی رایگان یا با هزینه کم در دسترس گذاشت، تخفیف ها، تبلیغات و پیشنهادها را نیز ارائه دهید.
امروزه با توجه به اینکه تعداد کانال های تبلیغاتی و مدیریتی در حال افزایش بوده و در عین حال میزان اطلاعاتی که در مورد مشتریان نیز به دست می آید در حال افزایش هستند، بهتر است از ابزارهای اتوماسیون بازاریابی استفاده شود که به کسب و کارها این امکان را می دهند که کمپین های بازاریابی خود را خودکار کنند. به لطف این تاکتیک ها و ابزارهای جدید، می توان گردش کاری ایجاد کرد تا صدها کمپین را تنها با یک کلیک ایجاد کرد. می توان پیام ها را بر اساس شخصیت خریدار، شخصی سازی کرده و شانس موفقیت کسب و کار خود را افزایش داد. حتی می توان بسته به نوع تعامل آنها با برند، آنها را به مشتری تبدیل کرد.
همان طور که می بینید فناوری به ابزاری اساسی برای اجرای استراتژی برنامه ریزی دیجیتال مارکتینگ تبدیل شده است و یادگیری نحوه استفاده حداکثری از آن را برای صاحبان کسب و کار ضروری می سازد.
مرحله پنجم: اندازه گیری نتایج و KPI
انجام مراحل قبل، با اجرای این مرحله تکامل پیدا می کنند. این مرحله که تجزیه و تحلیل نتایج را در بر دارد، یکی از مهم ترین مراحل محسوب می شود. اندازه گیری به یک ستون مهم برای عملکرد برنامه ریزی دیجیتال مارکتینگ تبدیل شده است. باید هر اقدامی را با استفاده از اندازه گیری بسنجیم تا بازگشت سرمایه مورد انتظار، قابل دستیابی باشد. اندازه گیری اثربخشی استراتژی ها و فعالیت هایی که در استراتژی بازاریابی دیجیتال پیاده سازی شده اند، کمک می کنند آنچه را برای دستیابی به اهداف تعیین شده، بی اثر هستند، اصلاح شوند.
استفاده از ابزارهایی که به کسب و کارها امکان انجام این نوع تحلیل را بدهد بسیار مهم است. برای مثال ابزار Salesforce به کسب و کارها اجازه می دهد تا تمام اقداماتی که انجام می شوند را به صورت کامل و دقیق اندازه گیری کرده و با توجه به تفاسیر آن، می توان دید کاربر در هر مرحله از سفر اینترنتی خود، چگونه واکنش نشان داده و چه رفتاری داشته است.
حتما مشاهده کنید : بهترین ابزارهای بازاریابی دیجیتال (ایرانی و خارجی)
مطمئن شوید یک سیستم بصری با داده های مؤثر و بلادرنگ دارید. دنیای دیجیتال به سرعت در حال تکامل است، بنابراین باید همیشه مراقب باشید تا فرصت ها و فضای بهبود را در هر لحظه شناسایی کنید. ارزش داده بسیار مهم است؛ زیرا بدون آن، ما کور هستیم و تصمیم گیری منطقی غیرممکن است.
کارشناسان برنامه ریزی دیجیتال مارکتینگ به نیاز استفاده از ابزارهایی اصرار دارند که داده ها را جمع آوری، پردازش و استخراج می کنند. به همین منظور کدُ سئو در کنار ابزار Salesforce ابزار دیگری به نام Mulesoft را معرفی می کند که یک نرم افزار یکپارچه سازی برای اتصال سیستم ها به یکدیگر و اطمینان از تبادل و استفاده از داده ها است.
سخن پایانی
مراحل گفته شده را هنگام ایجاد برنامه ریزی دیجیتال مارکتینگ در نظر داشته باشید و هیچ چیز را به شانس واگذار نکنید. اگر به دنبال موقعیت یابی و تقویت حضور کسب و کار خود در فضای دیجیتال هستید، «واگذاری به شانس» بزرگترین دشمن شما خواهد بود.
به خاطر داشته باشید هنگام ایجاد کمپین های بازاریابی شخصی یا خودکار موفق، فناوری می تواند به بزرگترین متحد کسب و کار شما تبدیل شود. همان طور که کار پیچیده می شود، ابزارهای جدید موجود به شما اجازه می دهند کار خود را ساده کنید و عملکرد خود را نیز افزایش دهید.