گوگل همواره در حال تغییر دادن و به روز رسانی الگوریتمهای موتور جستجوی خود است، با این حال یک مساله همیشه ثابت میماند و تغییر نمیکند: اینکه ما نمیتوانیم مسائل را ساده فرض کنیم و فقط روی یک بُعد تمرکز داشته باشیم. استراتژی سئو ما باید هم به سئو داخلی بپردازد و هم به سئو خارجی. اما منظور از سئو داخلی و سئو خارجی چیست و این دو چه تفاوتهایی با هم دارند؟ در این مقاله به جزئیات مربوط به هر یک از این دو نوع سئو پرداختهایم. توجه به این جزئیات میتواند به شما کمک کند تا استراتژی سئوی خود را بر اساس جدیدترین رویکردها پایهگذاری و سازماندهی کنید.
سئو داخلی (On-page SEO) چیست؟
منظور از سئو داخلی، بهینه سازی جداگانه صفحات یک وبسایت است، به طوری که این صفحات بتوانند رتبه بالاتری را به خود اختصاص دهند و در جستجوهای مرتبط در مرورگرهای مختلف، ترافیک بیشتری را از آن خود کنند. وقتی صحبت از سئو داخلی میشود، هم محتوای صفحه مد نظر است و هم کد html آن، در حالیکه سئو خارجی به لینکها و سایر سیگنالهایی مربوط میشود که خارج از خود صفحه هستند.
پایه و اساس سئو داخلی را ابتداییترین شگردهای بهینهسازی سایت تشکیل میدهند: شگردهایی از قبیل استفاده از واژگان کلیدی در عنوان صفحه (page title) و محتوای متنی صفحه (page copy)، بهینهسازی تگ توضیحات، استفاده از کد HTML و بهینه سازی عکسها با استفاده از تگهای alt.
سئو داخلی در واقع شامل همه فعالیتهایی است که مستقیما و در خود وبسایت انجام میدهید تا رتبه آن را در صفحات جستجو بهبود ببخشید. سئو داخلی باعث میشوند که خواندن و تفسیر یک صفحه برای رباتهای موتورهای جستجو آسانتر شود، و همچنین کابران بتوانند پیشنمایشی از صفحه شما را در صفحه نتایج جستجو ببینند. علاوه بر اینها، سئو داخلی به مسائلی از قبیل کیفیت کلی محتوا، عملکرد صفحه (page performance) و ساختار محتوا نیز توجه ویژه دارد.
عوامل و فاکتورهای موثر در سئو داخلی
سئو داخلی در طول سالها دچار تغییر و تحولات زیادی شده است، به همین دلیل مهم است که همیشه از آخرین و به روزترین شیوههای بهینهسازی استفاده کنیم. در ادامه این مقاله به چند عامل موثر در سئو داخلی اشاره خواهیم داشت.
محتوا عالی و یونیک (Content)
خوب است اگر ذهنمان را عادت دهیم که به محتوا به عنوان “پادشاه” فکر کند. اگر صفحه شما محتوای قابل قبولی نداشته باشد، هر تلاشی که برای بهینهسازی واژگان کلیدی، توضیحات و لینکهای داخلی انجام دهید، بیاثر خواهد بود. اگر محتوای خوبی نداشته باشید، هیچ کس از وبسایت شما دیدن نمیکند، و اگر احیانا کسی وارد صفحه شما شود، زود آن را میبندد و خارج میشود که این مساله خود باعث بالا رفتن نرخ پرش یا بانس ریت (bounce rate) صفحه شما میشود. بالا بودن نرخ پرش باعث میشود که گوگل یا موتورهای دیگر جستجو رتبه وبسایت شما را پایین بیاورند.
واژگان کلیدی (Keywords)
همانطور که میدانیم، الگوریتمهای گوگل مرتبا در حال تغییر و تحول هستند. به همین دلیل، واژگان کلیدی تا حدی اهمیت خود را از دست دادهاند. با این حال، بهینهسازی واژگان کلیدی هنوز یکی از اصول مهم سئو محسوب میشود. البته باید به این نکته توجه داشت که برای بهینهسازی صفحات لازم است که از واژگان کلیدی طولانی (long-tail keywords) استفاده کنیم. به علت بالا بودن رقابت و شمار زیاد صفحات وب، واژگان کلیدی کوتاه در بهینهسازی صفحه موثر نخواهند بود.
تگهای HTML
تگهای اصلی HTML که در زمینه سئو بیشتر مورد توجه هستند، شامل این موارد میشوند:
- تگ عنوان (Title tag)
- توضیحات (Meta description tag)
- تگ بهینهسازی تصاویر (Alt Text)
- عنوان و زیرعنوانها (Heading (H1-H6) tags)
- تگ کانونی (Canonical tag)
باید توجه داشته باشید که این تگها، واژه یا عبارت کلیدی را در خود داشته باشند و طول آنها از تعداد کاراکترهای مجاز گوگل بیشتر نباشد. در مورد تگ کانونی نیز باید توجه داشته باشید که اگر صفحه شما کپی صفحه دیگری از همان وبسایت یا وبسایت دیگری است، باید این تگ را در کد صفحه وارد کنید تا گوگل صفحه شما را به خاطر کپی بودن، جریمه نکند.
پروتکل امنیتی SSL (HTTPS)
امروزه امنیت صفحه از اهمیت بالایی برخوردار است، و به کار انداختن تکنولوژی امنیت SSL نقش مهمی را در بهبود امنیت، قابل اعتماد بودن و دیده شدن سایت شما ایفا میکند. با فعال کردن SSL، از وارد شدن اشخاص ثالث بین سرور وب خودتان و سرور وب بازدیدکنندگان جلوگیری میکنید و به بازدیدکنندگان اطمینان میدهید که اطلاعات وارد شده در این سایت ایمن هستند. به همین دلیل، گوگل سایتهایی را میپسندد که از تکنولوژی SSL استفاده میکنند و این ویژگی را برای بالا رفتن رتبه صفحه ضروری میداند.
ساختار آدرس اینترنتی (URL)
علاوه بر مواردی که پیشتر ذکر شدند، ساختار منظم و سازمان یافته آدرس اینترنتی (URL) از اهمیت ویژهای برخوردار است، زیرا به موتورهای جستجو این امکان را میدهد که به آسانی از صفحهای به صفحه دیگر بروند و مطالب را فهرست (index) کنند. ساختار URL به بازدیدکنندگان سایت هم کمک میکند که صفحات را به آسانی پیدا کنند و از صفحهای به صفحه دیگر بروند. آدرسهای اینترنتی باید حاوی کلمات یا عبارتهای کلیدی باشند و محتوای صفحه را منعکس کنند.
سئوی خارجی (Off-Page SEO) چیست؟
سئو داخلی با فاکتورهایی در ارتباط است که قابل کنترل بر روی وبسایت خود شما هستند، اما سئو خارجی به فاکتورهایی اشاره دارد که خارج از وبسایت شما رخ میدهند، مثلا لینکهایی که از سایتهای دیگر به سایت شما میآیند و به اصطلاح به آنها بک لینک (backlink) گفته میشود. علاوه بر این، سئو خارجی شامل متدهایی که برای ترویج و ترفیع برند خود به کار میبرید نیز میشود، مثلا اینکه یک پست در مورد یک محصول چقدر در رسانههای اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است، در موفقیت برنامه سئو شما موثر خواهد بود.
عوامل و فاکتورهای موثر در سئو خارجی
عوامل بسیار زیادی میتوانند در موفقیت سئو خارجی دخیل باشند. در ادامه چند عامل مهم در این زمینه را بر خواهیم شمرد.
بکلینکهای با کیفیت و دائمی
به طور حتم، تعداد و کیفیت بک لینکها بزرگترین فاکتوری است که در موفقیت برنامه سئو خارجی شما موثر است. هرچه سایتهای بیشتری به محتوای شما لینک بدهند، گوگل اعتبار دامنه (domain authority) بیشتری به سایت شما اعطا میکند و همین باعث میشود که رتبه بهتری داشته باشید. این مساله باعث شده است که بسیاری از افراد دست به تاکتیکهای نادرست ساخت لینک بزنند و لینکهای بیکیفیت و نامعتبری را برای سایتهای خود خریداری کنند. اما راههای ارگانیک زیادی در این زمینه وجود دارد که با استفاده از آنها می توانید به نتایج دلخواهتان برسید:
- بلاگنویسی به عنوان بلاگر مهمان یا گست بلاگینگ (Guest blogging)
- چاپ مقاله در نشریاتی که با صنعت یا حرفه شما مرتبط هستند
- تماس گرفتن با کسانی که تمایل دارند محتوای شما را به اشتراک بگذارند
- مهمان شدن در یک پادکست
- مشارکت در گروهها (فیسبوک) و فرومها
- برگزار کردن رویدادها (به شکل حضوری یا مجازی)
- نوشتن اطلاعیههای مطبوعاتی (Press Releases)
اعتبار دامنه (Domain authority)
اعتبار دامنه عددی بین 1 تا 100 است که به وسیله موتورهای جستجو به دامنه شما داده میشود و قدرت وبسایت شما را مشخص میکند. اعتبار دامنه در واقع چیزی شبیه نمره است. سایتهایی که اعتبار دامنه بیشتری دارند، در نتایج جستجو مکان بهتری را از آن خود میکنند، در حالیکه سایتهای دیگر معمولا پایینتر قرار میگیرند.
فاکتورهای گوناگون در اندازهگیری و تعیین اعتبار دامنه موثر هستند از جمله قدمت نام دامنه (هر چقدر زمان بیشتری از ثبت نام دامنه بگذرد، تاثیر بهتری بر رتبه سایت خواهد داشت)، تعداد بک لینکها و تعداد صفحات با پیغام خطای 404.
رسانههای اجتماعی
رتبه صفحات سایت شما به طور مستقیم به مطالبی که در رسانههای اجتماعی پست میکنید وابسته نیست، اما پستهایی که باعث میشوند افراد زیادی کلیک کنند و به سایت شما سر بزنند، به طور حتم ترافیک سایت را بالا میبرند و باعث به اشتراکگذاری مطالب شما میشوند.
سئو محلی (Local SEO)
ثبت کردن کسب و کارتان در سایت هایی مانند “گوگل برای کسب و کار من” ، به بهبود سئو محلی کمک بسیاری می کند. اگر در منطقه جغرافیایی خاصی فعالیت میکنید، سئو محلی به شما کمک میکند تا در جستجوهایی که در آن منطقه انجام میشوند، بیشتر و بهتر دیده شوید، خواه محل کسب و کارتان یک فروشگاه فیزیکی باشد، یا اینکه فروشگاهی آنلاین داشته باشید. به عبارت دیگر، سئو محلی کمک میکند تا کسانی که در محدوده فعالیت شما کلیدواژهای مرتبط با کسب و کار شما را جستجو میکنند، زودتر بتوانند شما را پیدا کنند. به عنوان مثال، اگر شما در تهران مشغول به ارائه خدمات IT هستید، هنگامی که کاربری در همین شهر، عبارت “سرویسهای IT” را جستجو کنند، نام شرکت شما نیز در لیست شرکتهای نزدیک به محل زندگی او بالا میآیند، اما اثری از شرکتهای فعال در شهرهای دیگر نخواهد بود.
سخن آخر
سئو داخلی و سئو خارجی، هر دو در بهبود رتبه سایت شما مؤثر هستند. اگر امروز روی عواملی که تحت کنترل خودتان هستند کار کنید، مثلاً محتوای باکیفیت تولید کنید و سئو داخلی صفحات را بهبود دهید، در آیندهای نزدیک به تعداد بکلینکهای سایتتان افزوده خواهد شد و اعتبار دامنهتان هم افزایش خواهد یافت. بهاینترتیب، میتوانید سئو خارجی را هم (که در نگاه اول چندان تحت کنترل شما نیست)، بهبود دهید. مجموعه عوامل دخیل در سئو داخلی و خارجی تضمین میکنند که سایت شما جایگاهی خوب را در نتایج جستجو به خود اختصاص دهد؛ و این به معنای دیده شدن کسب و کار شما و موفقیت حرفهایتان خواهد بود.